WTA

Překvapení se nekonalo. Vondroušová po fantastickém rozjedu vzdala světové čtyřce

- Radek Štohl

Markéta Vondroušová se do čtvrtfinále dvouhry ve Stuttgartu nepodívá. Osmnáctiletá tenistka v osmifinálovém zápase proti světové čtyřce Elině Svitolinové skrečovala za stavu 6:2, 1:6, 2:3. Podle oficiální twitterového účtu WTA Vondroušová vzdala kvůli problémům s pravým stehnem. Svitolinová se v dalším zápase střetne s Caroline Garciaovou.

Už to zase vypadalo, že by bývalá juniorská světová jednička mohla mezi profesionálkami prohánět ty nejlepší. Po úspěšné tříkolové kvalifikaci ve Stuttgartu zvládla také úvodní kolo proti Julii Görgesové, jedenácté tenistce světa. A zprvu se také zdálo, že jí nebude stačit ani Elina Svitolinová.

Úvodní dvě hry duelu přinesly shodu, celé se to však obešlo bez brejkbolů. V následujících třech gemech si tenistky bez problémů pohlídaly servisy a první brejkboly tak přišly za stavu 3:2 pro Vondroušovou. Mladá hráčka sice ještě první šanci promarnila, tu druhou ale po bekhendové chybě soupeřky za základní lajnu ji zužitkovala.

Vedení 4:2 za chvíli Češka navýšila a mohla se ještě více uklidnit. V osmé hře se navíc dostala k prvnímu setbolu v zápase. Ten také po jedné z mnoha nevynucených chyb Svitolinové od základní lajny využila a získala první sadu na své konto.

Nástup do druhého setu ale osmnáctileté tenistce absolutně nevyšel. Hned v prvním gemu si ztratila servis, a ačkoliv měla dvě šance na rebrejk, za chvíli jen sledovala, jak favoritka duelu jí podruhé v utkání bere servis.

Za stavu 0:3 se poté sice Vondroušové podařil brejk, Svitolinová ale okamžitě zareagovala. Ukrajinská tenistka v závěru setu urvala další podání soupeřky a druhou sadu tak ovládla 6:1.

Třetí sada začala lépe pro českou tenistku, která vybojovala rychlý brejk, o ten ale vzápětí přišla. Ve čtvrté hře odvrátila stav 15:40, aby poté po aktivní hře soupeřky na síti nevyužila brejkbol v dalším gemu. Následně se již odehrály poslední dva míčky duelu. Vondroušová kvůli problémům s pravým stehnem již v zápase pokračovat nemohla.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 740 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (73.) – Elina Svitolinová (UKR, 4.) 6:2, 1:6, 2:3 skreč. Vondroušová