To byla bitva! Štěpánek s Rosolem však na světové jedničky nestačili

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda

Výběr Jaroslava Navrátila je po sobotní čtyřhře na hraně vyřazení z letošních bojů o davisův pohár. Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem nedokázali vzdorovat současnému nejlepšímu páru světového žebříčku Herbert, Mahut a za tři hodiny padli v pěti setech, 1:6, 6:3, 3:6, 6:4, 4:6.

Ještě před začátkem samotného zápasu nahradil v české sestavě Adama Pavláska, který si během pátečného tréninku hnul se zády, Lukáš Rosol. Současná česká dvojka si o svou nominaci do sobotního debla řekla také výtečným výkonem v úvodním zápase čtvrtfinále proti Tsongovi, se Štěpánkem navíc již jeden vítězný duel ve čtyřhře před dvěma lety v Japonsku odehrál.

Sobotní čtyřhra v třinecké Werk Areně však hned od počátku psala zcela jiný příběh než ten z premiéry páru Štěpánek, Rosol v Tokiu.

Hned úvodní hra souboje mezi wimbledonskými vítězi a narychlo složenou českou dvojicí přinesla zajímavý průběh. Herbert při svém servisu zahrál kromě esa rovněž dvě dvojchyby, Češi se ale přes shodu k prvnímu bodu neprobojovali.

Francouzi naopak hned ve druhé hře stav 40:40 zlomili v první brejk zápasu. Štěpánek nejprve snadnou chybou na síti umožnil soupeřům výhodu, kterou pak po druhém servisu Rosola přetavil ve vedení o dvě hry parádním returnem po lajně Herbert.

Herbert s Mahutem svůj náskok postupně navyšovali a proti často chybující české dvojici získali první sadu snadno za 26 minut po výsledku 6:1.

Hladce prohraný první set však na české dvojici nezanechal větší následky. Ve druhém gemu Rosol se Štěpánkem využili vůbec první brejkbol v zápase a poprvé připravili své soupeře o podání.

Ve čtvrté hře nevyužili Češi dva brejkboly, stejně si vedl i francouzský pár hned v dalším gemu. Francouzi si tak vzali ztracený servis zpět až při další příležitosti, kdy po po dvou chybách české dvojice na síti využili brejkbol.

Nabuzení hosté se však k vyrovnání nedostali. Herbert dvěma dvojchybami a dalším kiksem při smeči daroval soupeřům tři brejkboly, přičemž hned ten druhý po dobrém returnu Štěpánka Češi využili a znovu odskočili na rozdíl dvou gemů. Rozhodující náskok hned poté při servisu nejzkušenějšího českého tenisty dotáhli k zisku druhé sady v poměru 6:3 a vyrovnali stav zápasu.

Třetí set začala lépe francouzská dvojice, která si při podání Lukáše Rosola vypracovala tři brejkboly a hned ten druhý po dvojchybě českého tenisty využila a získala důležité vedení, které následně potvrdila čistou hrou při vlastním servisu.

V osmém gemu při Rosolově podání sice zlikvidovali Češi další dva brejkboly, jenže Mahut s Herbertem si již náskok pohlídali a právě během servisu prvně jmenovaného Francouze dotáhli třetí set k výhře v poměru 6:3 a znovu se ujali vedení v utkání.

Stejně jako v první a třetí sadě, i začátek čtvrtého setu se českému páru nevydařil. Během Rosolova servisu ve třetí hře měla domácí dvojice k dobru hned dvojici gembolů, avšak i s tím si Mahut s Herbertem dokázali poradit. Herbert nejprve parádním úderem po lajně zařídil shodu, dvě snadné chyby Rosola pak znamenaly ztrátu jeho podání. Získaný brejk poté Francouzi navlas stejně jako v předchozím setu potvrdili čistou hrou a s nadějemi českého týmu to vypadalo všelijak, jen ne dobře.

Jak však Herbert zazářil při brejku, tak zcela odešel v osmém gemu čtvrtého setu. Za stavu 30:30 totiž dvěma dvojchybami v řadě doslova daroval českému páru svůj servis a za stavu 4:4 se tak začínalo znovu od začátku. Další těžké chvíle však na sebe nenechaly dlouho čekat. Při Štěpánkově podání měli hosté postupně výhodu tří brejkbolů, výborný servis sedmatřicetiletého Čecha a výtečný Rosol na síti odvrátili další pohromu.

A pak to přišlo. Parádní return Štěpánka po lajně, dvojchyba Mahuta a rázem to bylo 0:30! Francouzi sice ještě srovnali, jenže poslední dva míčky znovu patřily našemu páru, který si tak vynutil rozhodující pátý set!

Úvod do poslední sady velké sobotní bitvy však probuzené české dvojici vůbec nevyšel. Rosol čistou hrou přišel o servis a společně se Štěpánkem jako již poněkolikáté museli dohánět manko ze začátku setu. V šesté hře však Češi nevyužili nadějné vedení 30:0 při podání Herberta, který v desátém gemu čistou hrou uzavřel celé utkání.

Ohlasy pro Českou televizi:

Radek Štěpánek: „Sehráli jsme fantastický zápas proti nejlepšímu páru světa. Tohle asi nikdo nečekal, ale my jsme nechali na kurtu všechno a chyběl nám v závěru jeden gem.  První set nám utekl, ale věděli jsme, že zápas je hrozně dlouhý. Druhý set byl potom naopak výborný z naší strany. Ve čtvrtém setu jsme odvraceli brejkbol a zvládli se vrátit do zápasu. Publikum bylo fantastické a atmosféra elektrizující.“

Lukáš Rosol: „Dalo se čekat, že budu unavený, ale nechal jsem na kurtu všechno. Bohužel mi to moc nelétalo při podání a rytmus jsem našel až na konci pátého setu. Dneska mám trochu více času na regeneraci než včera. Asi to budu zítra cítit, ale první zápas hraje Jirka, takže uvidíme, jak to půjde dál.“

Jaroslav Navrátil: „Viděli jsme fantastický debl a klobouk dolů před Radkem a Lukášem. Potom, co letos Mahut s Herbertem předváděli a co všechno vyhráli... My jsme dnes prohráli strašně lehký gem v páté sadě a pak už to nezvládli zvrátit. Lukáš už toho měl hodně v nohách i před tímhle zápasem. Zítra bude důležité první utkání, abychom se do toho dalšího vůbec ještě dostali.“


Galerie