Alarmující zpráva IRP: Tenis má velké problémy s korupcí

- Jan Vojkůvka

Dvouleté bádání Nezávislého panelu (IRP), který se zabýval vyšetřováním korupce v tenise, přineslo horší výsledky, než se očekávalo. V oficiální zprávě, která má mít přes 2000 stránek, bylo potvrzeno, že světový tenis má velké problémy se sázením na zápasy a tzv. prodáváním zápasů.

IRP se zabývala zkoumáním čestnosti v bílém sportu, o kterou se stará Tennis Integrity Unit (dále TIU), od roku 2016 a do celého projektu bylo investováno podle BBC téměř 20 milionů liber (asi 580 milionů korun). Během dvouleté práce, kterou vedl Adam Lewis QC, byly vážné problémy s integritou celého sportu.

Nejvážnější problémy má tenis podle zprávy IRP na turnajích ITF, zejména pak na nejníže dotovaných podnicích. Hráči, kteří zde nastupují, často nedokáží svými výdělky pokrýt náklady, které život profesionálního tenisty přináší, což je může vést k nekalým praktikám.

„Problémy s integritou jsou největší tam, kde je prize money nižší než potenciální náklady, kde je nižší veřejný zájem a pozornost a finanční zdroje turnajů jsou nejnižší,“ uvádí zpráva.

Nejedná se však pouze o nejnižší turnaje, které se dostávají do problémů kvůli možné korupci. TIU roku 2016 označila hned 16 tenistů z Top 50, kteří byli podezřelí z vypuštěných zápasů. TIU však podle Nezávislého panelu nedostatečně bojuje s těmito nekalými praktikami.

Konec live sázení
IRP ve svých závěrech z šetření důrazně doporučila, aby ITF ukončila dohodu o prodeji dat z turnajů Futures sázkovým kancelářím. Právě možnost sázet na zápasy tzv. live, tedy v průběhu zápasu, jsou nejčastější příčinou korupčního jednání ze strany tenistů.

Podle zprávy pak míra hrozby, že se hráči domluví kvůli sázkám, nebo se nechají uplatit třetí osobou, klesá v případě, že takové turnaje nejsou dostupné k live sázení.

Podle IRP neexistují jednoduchá řešení, ale tenisové činovníky vyzývá, aby: „Řešili a omezili trh sázkových kanceláři, které jsou jednou z příčin problémů a tím byl zlepšen systém prevence a narušení pokusů na porušení integrity.“

Jak panel zjistil, sázení na vlastní zápasy se stává na malých turnajích velmi atraktivní pro hráče, kteří nemají příliš reálné šance na rozvoj a posun žebříčkem do vyšších pater, čímž by si zajistili také možnost vyšších výdělků z turnajů.

Alarmující je pak především anonymní anketa, které bylo podrobeno na 3200 hráčů z mužského i ženského okruhu. Hned 16 % dotázaných má vlastní zkušenosti s tenisty, kteří sází na zápasy. Hned 11 % pak ví o případech, kdy byly vyneseny vnitřní informace sázkařům (jedná se například o drobná zranění apod., která nejsou veřejně známá).

Na 14,5 procenta hráčů má zkušenosti s prodejem zápasů. Z nich pak 35 % uvedlo, že se s tím setkali více než jednou.

Z 3200 dotázaných hráčů tak téměř 500 má přímé či nepřímé zkušenosti s prodejem zápasů třetím osobám a přes 500 má přímé či nepřímé zkušenosti se sázením na vlastní duely. A jak IRP podotýká, tato čísla jsou pouze orientační, ne každý totiž využije anonymity k přiznání pravdy...