ATP

Kližan vyzrál na Djokoviče. Ten prodloužil zmar

- Radek Štohl

Martin Kližan se na podniku ATP v Barceloně postaral o velké překvapení. Aktuálně až 140. hráč světového žebříčku v osmifinále turnaje porazil Novaka Djokoviče, se srbským tenistou si poradil 6:2, 1:6, 6:3. Slovenského hráče v následujícím kole čeká Feliciano López, naopak Djokovič letos prohrál již třetí úvodní zápas na turnaji.

Ačkoliv se Djokovič nenachází v nejlepší tenisové pohodě, stále se pro Kližana jedná o skvělý úspěch. Osmadvacetiletý tenista se totiž letos objevil hned na čtyřech challengerových podnicích, přičemž na posledním dokonce skrečoval ve druhém utkání. Do hlavní soutěže v Barceloně se navíc musel dostat z dvoukolové kvalifikace.

Tu však zvládl, stejně jako úvodní kolo proti Delbonisovi, argentinského soupeře porazil 6:3, 6:7(5), 6:4. Poté se již mohl těšit na středeční duel s Novakem Djokovičem, který v dosavadním roce uhrál maximálně osmifinále. A to se nezměnilo ani v Katalánsku...

Kližan začal celé utkání na výbornou, když protihráči sebral podání. Ve čtvrtém gemu sice musel odvracet brejkbol, v následující hře si ale připsal druhý brejk v utkání. Ve zbytku sady si tenisté bez větších problémů udrželi servisy, níže postavený hráč na žebříčku tak po více než půl hodině uzavřel první sadu.

Druhé dějství nabídlo pouze sedma dvacetiminutovou podívanou. Djokovič ve čtvrté hře využil třetí brejkbol v zápase a jelikož o dva gemy později následovala další využitá příležitost, mohl celou sadu ukončit při vlastním podání čistou hrou.

Závěrečný set opětovně nabídl znamenité servisy a k vidění byl jediný brejkbol. Toho se zhostil Kližan na výbornou, v osmém gemu potřetí v utkání prolomil šestému nasazenému podání a o chvíli později využil druhý mečbol.

Barcelona Open(muži, ESP, 2 794 220 EUR, antuka)
2.kolo
Martin Kližan (SVK, 140.) - Novak Djokovič (SRB, 12.) 6:2, 1:6, 6:3