Velké vítězství Vondroušové! Mladá Češka zametla se světovou jedenáctkou

- Filip Lefenda

Cenný triumf slaví na turnaji ve Stuttgartu Markéta Vondroušová! Češka, jež se do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace, smetla v úvodním kole domácí hvězdu Julii Görgesovou dvakrát 6:2! Osmnáctiletá Vondroušová nenabídla světové jedenáctce za celé utkání, které trvalo hodinu a šest minut, ani jeden brejkbol.

Vondroušová vstoupila do utkání výborně. Za stavu 2:1 prolomila Češka poprvé soupeřčin servis, o čtyři hry později pak úspěch na returnu zopakovala, čímž zároveň ukončila první sadu.

Vondroušové fungovalo nadále podání, po němž ztratila za celý zápas jen šest míčů! A zatímco tak osmnáctiletá Češka nenabídla německé favoritce během střetnutí jediný brejkbol, domácí jednička byla o servis připravena hned čtyřikrát. Druhý set byl totiž jako přes kopírák, když se Vondroušová radovala z brejků opět ve čtvrtém a osmém gemu.

Za 66 minut tak nebylo co řešit! „Odehrála jsem skvělý zápas. Hrála jsem od začátku, co jsem chtěla a bojovala o každý míč,“ hodnotila přímo na kurtu mač jeho vítězka, která vyrovnala svůj dosud nejcennější skalp z letošního turnaje v Indan Wells, kde přehrála Britku Kontaovou.

Ačkoliv musela jít Vondroušová v tříkolové kvalifikaci pokaždé do tří setů, tentokrát smetla německou jedničku ve velkém stylu. „Asi mi kvalifikace trochu pomohla,“ přivykla si dobře na stuttgartskou antuku. „Těžko říct, který povrch mi sedí nejlépe. Daří se mi na betonech, vyrůstala jsem ale na antuce. A takhle je rychlá, takže mi vyhovuje,“ usmívala se česká bojovnice.

Ta věděla, že nemá v utkání proti favoritce co ztratit. „Věděla jsem, že pod tlakem bude spíše ona. Já chtěla prostě jen hrát co nejlépe, a to se mi dnes povedlo,“ pochvalovala si aktuálně 73. žena světového pořadí.

S podobnými pocity zřejmě půjde Vondroušová na kurt také v příštím kole. O čtvrtfinále si totiž zahraje proti ukrajinské světové čtyřce Elině Svitolinové, s níž dosud jediný vzájemný duel letos v Dauhá prohrála.

V úterý se z postupu radovala i nasazená pětka Karolína Plíšková, která Kiki Bertensovou z Nizozemska přehrála rovněž dvakrát 6:2.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 740 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Julia Görgesová (GER, 11.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (73.) [Q] 2:6, 2:6