Pryč z komunismu. Žena německého kapitána odešla z Čech v 6 letech

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Víkendové semifinále Fed Cupu Německo – Česko odhalilo zajímavý tenisový příběh. Žena německého kapitána Jense Gerlacha Magdalena se totiž narodila v Praze, v šesti letech ale s rodiči prchla před komunismem do Německa. „Od roku 1982 jsem vyrůstala v Německu a nad návratem domů jsem ani nepřemýšlela,“ popisovala bývalá tenistka svůj příběh v rozhovoru pro Tenisový svět.

Před zápasem ve Stuttgartu se německý kapitán mohl pyšnit, že Češky má nastudované. Vždyť jeho žena se narodila v Praze! „Ale bude fandit Německu,“ upozorňoval Gerlach se smíchem. „Nakázané to nemám, ale je to tak,“ potvrdila manželka Magdalena.

Češtinu pořád ovládá dobře, i když za rodný jazyk už považuje spíš němčinu. „Bylo mi šest let a sestře pět, když jsme emigrovali do Německa. Rodiče nám řekli, že v komunismu prostě žít nechtějí a dál už jsem se na to nikdy moc neptala,“ vyprávěla jedenačtyřicetiletá Gerlachová.

Na Československo má matné vzpomínky z dětství, češtinu ale pořád zvládá obstojně. „A vždycky fandím Česku. Ale protože je teď manžel kapitán německého týmu, tak je to jasné, fandím Německu,“ řekla před víkendovým fedcupovým duelem Německo – Česko.

Na půdu rodné země se začala po převratu vracet už jen jako profesionální tenistka. Do zápolení na tenisových kurtech se ale vrhla už pod německou vlajkou. Profesionální premiéru si odbyla v roce 1994 a v žebříčku se nakonec vyšplhala na 226. místo ve dvouhře a 157. ve čtyřhře.

Manžel Jens Gerlach s českým kapitánem Petrem Pálou

Poslední zápas odehrála v roce 2008, už dva roky předtím ale potkala Jense Gerlacha. „Hned jsme si padli do oka a od té doby jsme spolu,“ vyprávěl s úsměvem. Dnešní kapitán německého fedcupového týmu je taktéž bývalý tenista a ještě úspěšnější trenér. Svou svěřenkyni Anastasiji Myskinovou dovedl v roce 2004 k titulu na Roland Garros.

V roce 2013 se Magdalena Kučerová za Jense Gerlacha provdala. To už spolu měli dceru Alexii, které je dnes šest let a lásku k tenisu po rodičích převzala. „Naše dcera hrát tenis nemusí, ale ráda ho hraje. Už odmalička je s námi na kurtu. Dělá navíc lehkou atletiku, lyžuje, smí dělat všechno,“ řekla hrdá maminka.

Děti má Magdalena Gerlachová ráda, a tak si po konci kariéry udělala trenérskou licenci a spolu s manželem trénují mladé naděje v německém městečku Schwangau. „Před dvěma lety jsme měli šedesát nových dětí, chceme do nich dostat tenisové nadšení. Zatím je to hlavně o tom, aby se děti hýbaly. Nikdo nemá tak velké ambice jako třeba v Česku,“ popisovala.

Tenis přeci jen není v Německu ještě takový pojem. „V Česku chce být každá holčička jako Petra Kvitová, v Německu to tak silné není. Ale tenis oblíbený je. Pro naši dceru je třeba Kerberová velký idol a doufá, že dostane autogram,“ smála se Gerlachová. To by mělo nejspíš vyjít – vždyť Kerberovou má její manžel ve svém fedcupovém týmu.

Na lavičce Německa sedí od ledna, ale žena Magdalena si nestěžuje. Už před tím byla zvyklá, že její muž jako trenér musí hodně cestovat. V městečku Schwangau pod alpskými velikány mezitím trénuje mladé tenisty a užívá si spokojený život. „Až se tam jednou podíváte, tak pochopíte,“ usmála se Magdalena Gerlachová nad krásami bydliště.

Dnes je ráda, že ji rodiče v 80. letech odvezli do Německa, kde je šťastná. Smutnější asi byla z výsledku víkendového semifinále, ve kterém tým jejího manžela Jense Gerlacha prohrál na domácí půdě s Češkami 1:4. I když možná někde v koutku duše měla Magdalena Gerlachová z českého postupu přeci jen trochu radosti.