Nenormální, jak jsme dobré, smála se Kvitová. Za postup bude odměna

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Třicátou výhrou ve Fed Cupu dotáhla Petra Kvitová český tým do dalšího domácího finále. Domácí hvězdu Kerberovou vyprovodila za 57 minut (6:2, 6:2) a v listopadu by si v Praze měla zahrát proti Američankám o šestý titul. „Na kurtu podle mě bylo vidět, že si domácí finále nechceme nechat ujít,“ usmívala se česká lvice, která se za postup nejspíš odmění na nákupech.

Český tým doufal, že na utkání Petry Kvitové s Angelique Kerberovou už ani nedojde. Jenže Karolína Plíšková první mečbol neproměnila, a tak se úkonu zhostila Kvitová. Nastoupila ve velkém stylu a stejně tak i zápas skončila.

„Když je Petra ve formě, tak je to nejlepší hráčka světa, nikdo na ni nemá,“ chválil po zápase Miroslav Černošek, který Kvitovou od patnácti let zastupuje.

Následoval pohled na radující se hlouček českých barev, který na stuttgartské antuce oslavil postup do finále – už šestého za posledních osm let. A může z toho být i šestý fedcupový titul Petry Kvitové.

Nevěděla jste, jestli vůbec půjdete hrát, jak jste to prožívala?
Bylo to zvláštní. Nepamatuju si, že by taková situace nastala. Když Kája ztratila v prvním setu podání, napadlo mě, že asi půjdu na plac.

Kerberové jste uštědřila tvrdou porážku, co byl váš recept?
Výborně jsem začínala výměny. Angie nenašla protizbraň. Snažila se vracet hodně míčů přes síť, abych se vykazila, ale to se nestalo. Já ji pořád tlačila, i když bych možná nemusela. Ale jakmile bych jí dala trošku víc času, mohla by se chytit.

Za posledních osm let budete hrát už šesté finále, jak je to cenné?
Je to divný, co? (smích) Spíš nenormální. Že bychom vážně byly tak dobré? Asi jo. My si to nějak zvlášť neuvědomujeme. Jedeme plynule dál. Ale posledních osm let je nádherných. Když jsem začínala ve Fed Cupu, nic podobného bych si nedokázala ani představit.

Vy osobně máte na úspěších obrovskou zásluhu, Fed Cup hrajete skvěle. Čím to?
Když hraju za Česko, cítím se prostě jinak. Myslím, že jsem to ukázala třeba i na olympiádě. Nejsem na kurtu jenom sama za sebe. Ve Fed Cupu mám okolo sebe navíc tým, který mě celý týden podporuje.

A taky skvělé publikum v O2 aréně, které si v listopadu zase užijete...
Vždycky se hrozně těšíme. Zase budeme mít mísu na dosah. Na kurtu asi bylo vidět, jak nás láká šance hrát zase domácí finále.

Povedlo se. Hrát budete proti Američankám. Jak se na ně těšíte?
Američanky mají široký výběr, několik mladších hráček – třeba Stephensová už vyhrála grandslam. Serena teď není v ideální formě. Venus je šampionka a tenis hodně umí. Uvidíme, kdo přijede.

Jste po Fed Cupu unavená?
Jsem, ale je to hlavně psychická únava. Už v sobotu celé odpoledne jsem cítila, že jsem nějaká jetá. Stejně tak i teď. Potřebuju se vyspat, najíst, od tenisu si dám v pondělí volno a vyrazím na nákupky. (smích)

Ve Stuttgartu ale zůstáváte na turnaj WTA, kde budete hrát první kolo opět s Angelique Kerberovou. Co na to říkáte?
To je hodně vtipný, i když mě to ani tak nepřijde. (smích) Já se to dozvěděla včera. Kdo ví, jak to bude... to jsem asi ještě nezažila.

Pak přijde J&T Banka Prague Open v Praze, jak se těšíte tam?
Těším se moc, doufám, že počasí bude hezké a nebude moc pršet. Po sedmi letech hrát doma turnaj asi bude zajímavé, jsem zvyklá z Fed Cupů, ale na Spartě v Praze trénuju, tak to bude domácké.

Letos jste vyhrála už dva tituly, čtyři zápasy ve Fed Cupu – tenisově jste na tom asi výborně, co říkáte?
Pro mě byla Amerika strašně zvláštní a nebyla jsem po ní nějak moc dobře psychicky naladěná, tak jsem ráda, že jsem si spravila chuť. Speciálně na antuce, kde si potřebuju zvyknout, ale tady jsem hrála dobře. Uvidíme, jak to půjde dál.


Galerie