Zmrtvýchvstání Görgesové! V souboji s Plíškovou odmítla německé vyřazení

- Jan Vojkůvka

Po jasném průběhu sobotních dvouher šla Karolína Plíšková do zápasu s Julií Görgesovou s vědomím, že případná výhra posune český tým do finále Fed Cupu. Německá jednička ale odmítla vyřazení svého týmu a po zpackaném sobotním utkání nastoupila na kurt úplně jiná hráčka. Po suverénním výkonu na podání vyhrála Görgesová 6:4, 6:2 a získala první bod Němek ve Stuttgartu.

Plná sebevědomí, uvolněná, bez tlaku na vlastní osobu. Projev Julie Görgesové v nedělním utkání s Karolínou Plíškovou snad nemohl být vzdálen více tomu, který předváděla v sobotu. Německá hráčka, jež se proti Kvitové trápila, byla tentokrát tou, která rozdávala lekce z tenisu.

Nakolik byl pro Plíškovou zápas náročný dokazuje i fakt, že Němka povolila své soupeřce jen dva vítězné údery. Ne, že by česká hráčka hrála tak špatně, spíš Görgesová byla všude, dobíhala zdánlivě ztracené míčky, a když už výměnu prohrála, bylo to po vlastní chybě.

První set rozhodla Görgesová ve třetí hře, kdy se dostala ke dvěma brejkbolům a prorazila Plíškové podání. Úvodní dějství zápasu posléze bez problémů doservírovala. Podobně se Němce dařilo i v sadě druhé, ve které sebrala soupeřce podání hned v první hře a svou vládu nad stuttgartskou antukou potvrdila v sedmém gemu, kdy Plíšková potřetí prohrála podání.

Po výhře 6:4, 6:2, která se rodila pouhých 56 minut, dokázala Görgesová vybojovat první německý bod a vykřesat pro svůj tým ještě jiskřičku naděje na možný zvrat. Za stavu 1:2 na zápasy bude nyní fandit Angelique Kerberové v souboji s Petrou Kvitovou.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 6:2 KONEC ZÁPASU
Němky v semifinále Fed Cupu ještě žijí! Julia Görgesová čistou hrou doservírovala zápas s Karolínou Plíškovou a vybojovala první bod svého týmu!

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 5:2 (ztracené podání!)
Julia Görgesová prorazila potřetí v utkání Plíškové podání a má náskok dvou brejků. Vybojovala si komfortní náskok do koncovky zápasu.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 4:2
Proti servisu Görgesové se jí ale stále nedaří prosadit. Německá tenistka znovu bez větších obtíží odservírovala gem a je dvě hry od zisku prvního německého bodu.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 3:2
Drobné komplikace dokázala Plíšková zažehnat. Za stavu 30:0 se Němka trefila do returnu a následně česká hráčka trefila dvojchybu. Od stavu 30 obě ovšem zahrála dva kvalitní servisy a zaťatou pěstí se povzbudila.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 3:1
Görgesová dál bez problémů drží svá podání, Plíškovou pouze jednou v utkání pustila ke dvěma fiftýnům. Ve čtvrté hře druhé sady povolila Češce jen jeden fiftýn.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 2:1
Kromě třetí výměny, v níž byla Plíšková při náběhu na síť křižně prohozena, si česká tenistka došla hladce pro zisk gemu.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 2:0
Němka čistou hrou potvrdila brejk.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4, 1:0 (ztracené podání!)
Velká komplikace pro Plíškovou hned v úvodu druhé sady. Česká tenistka nevyužila vedení 40:15 a prohrála čtyři fiftýny v řadě. Görgesové se tak podařilo hned v prvním gemu sebrat Češce servis a výrazně se přiblížila vítězství.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6:4 KONEC SETU
Julia Görgesová ale žádné komplikace nepřipustila. V prvním setu, ve kterém obě hráčky dokázaly výborně podávat, využila jediného zaváhání Plíškové ve třetí hře a výhodu brejku si přenesla až do koncovky, ve které proměnila hned první setbol.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:4
Česká tenistka ještě vykřesala jiskřičku naděje pro první set. Podržela si servis a po přestávce se pokusí obrat soupeřku o podání.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:3
Plíškové se sice dařilo dostat míček do výměn a trefovala returny, ale ve výměnách ji Görgesová přehrávala. Za stavu 40:0 ale Němka trefila dvojchybu, která ji rozhodila a Plíšková uhrála i další fiftýn. Shodu ovšem Görgesová nepřipustila a výborným servisem na téčko gem ukončila.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:3
Suverenné odservírovala také Karolína. Čistou hrou snižuje na 3:4. Potřebuje však uspět i na returnu, aby se vrátila do úvodní sady.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:2
Görgesová prozatím servíruje velmi spolehlivě. Znovu Plíškové povolila jen jeden fiftýn a hladce si drží podání. Je dva gemy od zisku první sady.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:2
Po třech výborných servisech se Plíšková dostala ke třem gembolům a druhý z nich bekhendem podél pravé lajny proměnila.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:1
Němka potvrzuje brejk. Úvodní fiftýn čtvrtého gemu sice ztratila, ale následně si pomohla prvním podáním a Plíškovou na returnu do šance na rebrejk nepustila.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 2:1 (ztracené podání!)
Görgesová se už radovala ze tří brejkbolů, ale rozhodčí nakonec přisoudila důležitý fiftýn Plíškové. Ta ale následně chybovala a nabídla Němce brejkboly dva. První dokázala Plíšková výborným servisem odvrátit, ale při druhém se dostala pod velký tlak, v obraně otevřela takřka celý kurt a Görgesová po náběhu na síť dokázala prolomit české hráčce podání.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 1:1
Německá hráčka odpovídá úplně stejně. Rovněž čistou hrou, s přispěním jednoho esa, srovnává na 1:1.

JULIA GÖRGESOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 0:1
Lépe začít česká tenistka ani nemohla. Úvodní gem získává na své konto čistou hrou i za přispění jednoho esa.

Obě tenistky dorazily na dvorec. Úvodní servis střetnutí obstará Karolína Plíšková.