Vondroušová o novém kouči: Uvolnil se od Kristýny a bylo jasno

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Kromě Fed Cupu byl ve Stuttgartu k vidění ještě jeden atraktivní souboj. Markéta Vondroušová hrála kvalifikaci turnaje WTA proti krajance Karolíně Muchové. Na zápas se po konci fedcupových klání přemístila část českých fanoušků a viděli skvělou podívanou. Vondroušová s novým trenérem Martinem Fassatim v zádech vyhrála ve třech setech. „Je super, že mám konečně stálého trenéra na turnaje,“ pochvalovala si po utkání.

Se zvládáním dlouhých zápasů měla Vondroušová problémy. Poslední čtyři porážky přišly ve třetím setu nebo tiebreaku. „Poslední utkání byla pro mě dost těsná a právě i v tom mi může nový trenér pomoct, abych dlouhé zápasy zvládala vítězně,“ doufala Vondroušová, které se nepodařilo obhájit body z loňska a spadla na 73. příčku žebříčku.

Nechává ji to ale v klidnou. Zůstává na pozici, která pořád garantuje hlavní soutěže grandslamů. „Jsem v klidu, můžu to uhrát na jiných turnajích,“ věděla osmnáctiletá tenistka.

K tomu by jí měl pomoct i trenér Fassati. Ten bude s Vondroušovou jezdit po turnajích, což talentované tenistce v předešlém období chybělo. „Super, že mám konečně stálého trenéra i na turnaje,“ řekla Vondroušová.

Zpráva to byla ale trochu překvapivá – Fassati totiž trénoval Kristýnu Plíškovou. „Trenér se od Kristýny uvolnil a pro mě to byla hned jasná volba,” přiblížila Vondroušová. „Líbí se mi, že má hodně zkušeností a trénoval s levačkami,“ doplnila Vondroušová, která taktéž drží raketu levou rukou.

Výčet Fassatiho svěřenkyň jí dává za pravdu. Bývalý tenista trénoval třeba i další levačku – Ivetu Benešovou. Jinak se staral například o Petru Cetkovskou nebo Číňanku Pcheng Šuaj. Kristýnu Plíškovou pak vedl poslední dva roky.

První společný zápas novému tandemu Vondroušová – Fassati vyšel. Česká tenistka proti krajance Muchové konečně zvládla prokletí dlouhých zápasů a vyhrála 7:6(5), 4:6 a 6:2. „Těžký zápas, věděla jsem, že to nebude lehké. Karolína se od minulého roku dost zlepšila, hlavně se mnohem lépe hýbe,“ pochválila Muchovou, která je sice až 198. na světě, letos ale hraje výborně.

V dalším zápase kvalifikace ve Stuttgartu se utká s Francouzkou Dodinovou. A kromě toho bude v neděli fandit českému fedcupovému týmu, který hraje jen pár desítek metrů ve vedlejší hale. „Snad to holky v neděli dotáhnou,“ doufala Vondroušová.