FED CUP: Kvitová vybojovala postupový bod, Češky jsou po dvou letech opět ve finále

- Jan Vojkůvka

České fedcupové reprezentantky zvládly semifinále Fed Cupu v německém Stuttgartu bravurně a vybojovaly postup do finále. Rozhodující třetí bod získala po excelentním výkonu Petra Kvitová, jež přehrála domácí Angelique Kerberovou. Češky tak budou moci po postupu usilovat o šestý titul za posledních osm let.

České tenistky za postupem vykročily sebevědomě už v sobotu, kdy Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou vybojovaly dva body a zajistily svému týmu pomyslné tři mečboly. Spokojený kapitán Petr Pála neměl vůbec žádné důvody měnit sestavu pro nedělní dvouhry a věřil v jasný a hladký postup.

Úvodní nedělní zápas ale nakonec nedopadl úplně podle představ českého týmu. Karolíně Plíškové se nepodařilo potvrdit sobotní formu a sama se naopak stala obětí precizního servisu Julie Görgesové.

Plíšková se za celé utkání nedostala ani k jednomu brejkbolu a prohrála 4:6, 2:6 za pouhých 56 minut. Görgesová tím dala ještě naději na německý obrat, když získala první bod domácího výběru. Utkání se podrobně věnujeme zde.

„Nesedlo mi to,“ shrnula česká jednička. Oproti pátku, kdy zahrála skvěle proti Kerberové, to pro ni bylo jako den a noc. „Ona odehrála výborný zápas, já jsem nenabídla nic extra, i když servis byl dobrý. Na jejím servisu jsem moc šancí neměla, vlastně žádný brejkbol. Ona odehrála skoro bezchybné utkání,“

Dlouho však naděje německého týmu na obrat nežila. Ve druhém nedělním singlu se totiž Petra Kvitová prezentovala dalším fantastickým výkonem a Němku Kerberovou vyprovodila z kurtu za pouhých 58 minut hry po setech 6:2, 6:2. Utkání se podrobně věnujeme zde.

Kvitová svým výkonem navázala na sobotní zápas proti Görgesové, kterou podobným stylem přehrála 6:3, 6:2 a potvrdila, že jí německá antuka hodně sedla. Což je také dobré znamení pro příští týden, kdy se ve Stuttgartu hraje turnaj WTA a Kvitová zažije na vlastní kůži raritní situaci, když se během několika dnů utká se stejnou soupeřkou jako ve Fed Cupu.

Za rozhodnutého stavu nastoupily k utkání čtyřhry ve Stuttgartu Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová, které se utkaly s Julií Görgesovou a Annou-Lenou Grönefeldovou. Po výhře Češek 7:5 v prvním setu se německé hráčky rozhodly duel skrečovat. Konečný stav semifinále Fed Cupu tak vyzněl v poměru 4:1 pro český tým.

Německo – Česko 1:4
Julia Görgesová – Petra Kvitová 3:6, 2:6
Angelique Kerberová – Karolína Plíšková 5:7, 3:6
Julia Görgesová – Karolína Plíšková 6:4, 6:2
Angelique Kerberová – Petra Kvitová 2:6, 2:6
Görgesová, Grönefeldová – Siniaková, Strýcová 5:7 skreč Görgesová, Grönefeldová


Galerie