Zlatá paní Strýcová! Její koláčky mlsala Plíšková i před zápasem

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Jak to, že Češky smetly německé hvězdy v sobotu tak rychle? Odpověď je jasná – pomohl „povolený doping“ v podobě vynikajících koláčků od maminky Barbory Strýcové! „Já si dám tvarohové,“ těšila se po svém utkání Petra Kvitová. „Já už měla před zápasem, makové,“ smála se Karolína Plíšková.

Celkem 300 kusů lahodných a ani trochu neošizených koláčků od paní Ilony Strýcové dorazilo v pravý čas. „Bára v pátek na večeři avizovala, že zásilka dorazí. A v sobotu ráno před zápasem je opravdu donesla do šatny,“ řekl mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

Petra Kvitová šla hrát první rundu už od 12 hodin, a tak si koláčky (ty tvarohové) nechala až jako motivační odměnu za vítězství. Zato Karolína Plíšková, která šla na plac až po ní, neodolala. „Dala jsem si, makové. A jsou teda fakt vynikající,“ neskrývala nadšení z pekařského umu paní Strýcové.

„Už jednou maminka Barbory napekla,“ vzpomínal Tejkal. „A když teď v sobotu ráno dorazily, jedli je úplně všichni. Kromě Petry, která si dala až po zápase. Bylo 200 tvarohových a 100 makových, které už po prvním zápase nebyly,“ dodal pak.

Chutné motivační palivo zafungovalo skvěle. Kvitová nejdřív přejela domácí jedničku Görgesovou 6:3, 6:2, Plíšková následně energii načerpanou z koláčků proměnila v 15 es a vítězství nad Kerberovou 7:5 a 6:3.

Snad zbude alespoň pár koláčků i na neděli, aby Češky celé semifinále dotáhly ve Stuttgartu do vítězného konce. Příště bude nejspíš potřeba od paní Strýcové dodat ještě dvakrát větší zásilku. Jeden z fanoušků Facebooku všechno trefně shrnul: „Je zřejmé, že koláčky fungují výborně. Maminka Strýcová by měla mít své oficiální místo v týmu.“

A jablko nejspíš nepadlo daleko od stromu. I samotná Barbora Strýcová totiž prozradila, že nadšení pro pečení s maminkou sdílí: „Představa idylického života je pro mě taková, že mám barák na pláži, rodinu a dělám, si co uznám za vhodné. Například bych pekla buchty, to mě baví.“