Zapomněla si ponožky, pak válela: Měla bych asi začínat pořád, smála se Kvitová

- Jakub Slunečko

(STUTTGART) Petra Kvitová začala drtit německé finálové naděje víc než stylově. S domácí jedničkou Görgesovou se vůbec nepárala (6:3, 6:2) a potvrdila, že první fedcupová kola prostě umí – po sobotě v nich má bilanci 10:0. „Čekali jsme tady peklo, ale v porovnání s Prahou to nebylo nic moc. Naši fanoušci byli mnohem lepší, to mi pomohlo,“ řekla šťastná Kvitová.

Ve stuttgartské Porsche Areně se Čechů sešlo opravdu požehnaně. Na začátku se přetahovali o pozornost s domácím publikem, které věřilo, že si Němka Görgesová s Kvitovou poradí. Moc dlouho ale nevěřilo. Kvitová po pomalejším začátku prohrávala 1:3, ale pak už byla na kurtu jasnou královnou.

„Věděla jsem, že Julia na antuce umí, hrála teď finále v Charlestonu a čekala jsem, že to bude natěsno. Rozhodlo jenom pár chvil na začátku zápasu, kdy mi dala šanci. Já pak byla nahoře, ona dole a tak to i skončilo,“ komentovala vítězství světová desítka Kvitová.

Görgesová si zase posteskla, že neměla na nic čas. „Co byste čekali. Dvojnásobná grandslamová vítězka, světová desítka, nemohla jsem se k ničemu dostat,“ řekla rozladěná Němka, která s Kvitovou prohrála i třetí letošní vzájemný zápas.

„Podle mě si na sebe Julia naložila moc očekávání a lepší by pro ni bylo, kdyby ona byla až ta druhá za Angie. Byla pod tlakem a já jsem se rozehrála. Jak neměla čas, začala kazit,“ přemítala Kvitová o tom, proč se jí podařilo smést Görgesovou na její oblíbené antuce tak snadno.

Na antukovém kurtu ve Stuttgartu byla jako doma. Trubky a hlasivky českých fanoušků zněly z ochozů, kdežto zaražení Němci se na tribuně nezmohli skoro na nic. „Čekali jsme tady ve Stuttgartu peklo, ale v porovnání s Prahou to nebylo nic moc. Naši fanoušci byli mnohem lepší,“ chválila Kvitová.

„Patří jim velký dík, že s námi pořád cestují. Mně jejich fandění určitě pomáhá,“ vysekla další poklonu. „Navíc tady byli rodiče, to jsou taky dost věrní fanoušci.“

I ti viděli, jak dcera vyhrává i desátý otevírací zápas fecupového klání. O úžasné bilanci se Kvitová dozvěděla až od novinářů. „No to je hezký, není to špatný. Asi bych měla začínat pořád,“ rozesmála se pak.

A v dobrém rozmaru připomněla nezvyklé komplikace, které před zápasem proti Görgesové nastaly. „Zapomněla jsem si ráno ponožky! Moje zápasové ponožky, to se mi nestává,“ vyprávěla. „Hned jak jsem přijela do haly a otevřela tašku, zjistila jsem, že nemám ponožky. Naštěstí se to zvládlo,“ oddychla si symbolicky.

„Druhá část výpravy přerušila snídani a začala to řešit,“ připomněl mluvčí týmu Karel Tejkal. Pro blaho týmu se musí obětovat vše. Zatím se to ve Stuttgartu vyplácí. Po Petře Kvitové následně rychle ukončila svůj zápas i Karolína Plíšková, která porazila Angelique Kerberovou 7:5 a 6:3. Češky tak mají mečbol.