2:0! Plíšková v souboji bývalých jedniček přehrála Kerberovou

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

Český fedcupový tým v sobotu ovládl semifinálové klání s Němkami. Po Petře Kvitové přidala druhý bod Karolína Plíšková, jež po výtečném výkonu na servisu zvítězila 7:5, 6:3.

Plíšková šla do zápasu proti Kerberové s nelichotivou vzájemnou bilancí 3-7, ale také s výhrou z jediného duelu, který obě tenistky odehrály na antuce.

Česká tenistka mohla jít do utkání v dobrém rozpoložení po úspěšném zisku prvního bodu ze strany Petry Kvitové. Svou uvolněnost potvrdila Plíšková zejména na servisu, kterým zápasu dominovala.

„Velká spokojenost, nedávám ji moc najevo, ale ráda jsem, protože ona je pro mě nepříjemná a s takovými hráčkami mám vždycky problém,“ uvedla po utkání šťastná Plíšková. „Velmi cenné vítězství, tyhle typy se mi nepodařilo tolik porazit. První zápas na antuce, moc věcí jsem asi lépe udělat nemohla, ale kdybych chtěla něco najít, tak já vždycky najdu něco špatného. Začátek byl nervózní, ale servis mě držel celý zápas, celkově spokojenost.“

Německé hráčce nenabídla za celé střetnutí ani jeden brejkbol a jen výjimečně pustila soupeřku alespoň ke shodě. První set rozhodla dvanáctá hra, v níž Píšková sice neproměnila brejkbol, a tím pádem i setbol, za stavu 30:40. Dostala se však k další šanci přes shodu a tu už nepustila.

Po výhře 7:5 se Plíšková vrhla do druhé sady ve velkém stylu a dvakrát za sebou odservírovala čistou hru. Kerberová se opět dostávala pod mnohem větší tlak a Plíšková svých smrtících vítězných returnů dokázala využít v šesté hře, ve které Kerberová po vlastních chybách nabídla Češce dva brejkboly. Plíškové se podařilo využít hned ten první a utrhnout se do vedení 4:2.

Následoval maratónský gem, ve kterém Kerberová hned pětkrát dokázala srovnat skóre na shodu, ale opět se nedostala k brejkbolu. Plíškové se podařilo klíčový servis uhájit a duel doservírovat.

V cestě za druhým českým bodem si česká tenistka pomohla 15 esy a i když zahrála hned 28 nevynucených chyb, dokázala svůj výkon podpořit agresivní hrou, kterou si naopak sama vynucovala chyby Kerberové.

„Karolíně tam spadlo snad úplně všechno, servis měla neuvěřitelný,“ uznala Kerberová. „Těžko jsem s tím mohla něco dělat. Budeme ale bojovat až do posledního bodu, pořád není nic prohrané. Zítra bude nový den, snad pro nás lepší.“

SLEDOVALI JSME ONLINE:

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 3:6
Karolína Plíšková si při vlastním podání vypracovala tři mečboly. Dva sice Kerberová odvrátila, ten třetí ale forhendem podél levé lajny proměnila a přidala druhý bod na české konto!

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 3:5
Kerberové se podařilo ještě vykřesat jiskřičku naděje. Podržela servis, ačkoliv prohrávala v osmé hře 15:30.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 2:5
Plíšková prohrávala v sedmé hře už 0:30. Esem však získala důležitý fiftýn, kterým zastavila nápor soupeřky a i v dalších dvou případech ji podržel servis. Kerberová se ale nevzdala a cítila šanci. Po srovnání na shodu se obě hráčky začaly přetahovat o body. Plíšková sice nenabídla soupeřce brejkbol, ale na udržení servisu se pořádně nadřela. Dokázala ukončit gem až po páté shodě.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 2:4 (ztracené podání!)
Angelique Kerberová nezvládla důležitý šestý gem, ve kterém potřebovala udržet servis. Po vlastních chybách nabídla Plíškové dva brejkboly a česká tenistka hned první proměnila a odskakuje do vedení 4:2!

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 2:3
Plíšková po dvou čistých hrách dovolila soupeřce dva fiftýny na returnu. Za stavu 30 obě se ale dvakrát trefila do podání a nedala Kerberové šanci dostat se ke shodě nebo brejkbolu.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 2:2
Plíšková se tlačila na returnu do útoku, na shodu se však nedotáhla. Němka i přes drobné komplikace drží podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 1:2
Karolína Plíšková odservírovala další čistou hru, kterou podpořila také dvěma esy.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 1:1
Druhý gem sice nezačala Kerberová ideálně, ale čtyřmi fiftýny v řadě otočila vývoj hry a drží si podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7, 0:1
Česká tenistka vstoupila do druhého setu čistou hrou.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:7 (ztracené podání!)
Plíšková za stavu 15:30 trefila výtečný return a dostala se do nadějného stavu. Kerberová následně trefila dvojchybu a nabídla české tenistce setbol. Plíšková v dlouhé výměně neudržela míček ve dvorci a po těsném autu o setbol přišla. Vzápětí přes shodu se ale dostala k dalšímu a rozhozenou Kerberovou v dlouhé výměně přinutila chybovat.

Česká tenistka poprvé v utkání prorazila servis soupeřky a zároveň získala první set v poměru 7:5!

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:6
Česká tenistka se odservírovala bez problémů i šestý gem v prvním setu a má zajišťěn přinejmenším tiebreak.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5:5
Pokračuje přehlídka udržených servisů. Kerberová po ztrátě úvodního fiftýnu zvládla rychlý obrat a srovnává na 5:5.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:5
Na začátku devátého gemu se Angelique Kerberové podařil fantastický return. V dalších výměnách se ale projevila síla Plíškové na servisu a česká tenistka nadále drží vysokou úspěšnost prvního podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:4
Plíšková si dokázala na returnu vybojovat hned dvě shody, na brejkbol ale nakonec nedosáhla. Kerberové se podařilo zakončit osmý gem přímým bodem z podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:4
Kerberová byla v průběhu gemu sice zatažená v obraně, ale pořádně Plíškovou potrápila. Česká tenistka za stavu 40:15 mohla zakončovat na síti, ale Němka skvělým křižným forhendem ještě vykřesala naději. Tu ale Češka záhy zadupadal do antuky po kvalitním prvním podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:3
Do šesté hry vstoupila lépe Plíšková, které se podařilo vyhrát úvodní výměnu. Následně ale Kerberová čtyřmi míčky v řadě vývoj hry otočila a hladce si podržela podání.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 2:3
Plíšková si rovněž hladce podržela podání. Jeden fiftýn sice Němce povolila, ale bez větších komplikací se dostává k pátému gemu.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 2:2
Kerberová při druhém svém podání řádila, když nedovolila své soupeřce uhrát jediný míček.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 1:2
Tentokrát Češka při vlastním servisu prohrávala 15:30, znovu ale dokázala průběh gemu zvrátit na svoji stranu.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 1:1
Škoda! Plíšková za stavu 40:30 při podání Němky nevyužila brejkbol, Kerberová poté získala tři míčky za sebou.

ANGELIQUE KERBEROVÁ - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 0:1
Na podání začala Karolína Plíšková, která na úvod prohrávala 0:30, poté ale průběh gemu otočila.


Galerie