Česko se ujímá vedení! Kvitová po slabém začátku vyprovodila Görgesovou

- Radek Štohl

Česká republika po prvním duelu semifinále Fed Cupu vede nad Německem 1:0! Úvodní bod českému týmu zajistila Petra Kvitová, která smetla německou jedničku Julii Görgesovou 6:3, 6:2, i když v prvním setu prohrála 1:3. Ve druhém zápase proti sobě nastoupí Karolína Plíšková a Angelique Kerberová.

Vzájemná bilance obou tenistek před zápasem jasně mluvila ve prospěch Petry Kvitové, česká tenistka svoji protihráčku porazila ve čtyřech z pěti vzájemných zápasů, jednou dokonce i ve Fed Cupu. A pátá výhra na sebe nenechala dlouho čekat.

Obě tenistky začaly semifinálové utkání pohodlnými představeními při vlastních servisech. Ve třetí hře zápasu se ovšem k prvnímu brejku zápasu dostala Julia Görgesová, která využila dvojchyby soupeřky a také jejího nedůrazného počínání při přechodu na síť za stavu 15:30 z pohledu Kvitové.

Görgesová si posléze servis snadno udržela a byla na koni, z toho byla však velmi rychle sesazena. Kvitová totiž v šestém gemu returnovala famózním způsobem a získala brejk. A neměla dost. Ve zbytku sady si připsala další úspěch při podání soupeřky, a jelikož za 5:3 zvládla i stav 30:30, mířil první set na konto mladší hráčky.

Do druhého dějství vstoupila Görgesová udrženým podáním, to bylo ale z její strany v sobotním zápase téměř vše. Třetí gem byl pro domácí tenistku krizový, vytvořila tři dvojchyby a soupeřku dostala do ještě větší pohody.

Kvitová naopak při vlastních podáních nepolevovala a řádila dále, celkově na servisu zakončila šňůru čtrnácti získaných míčků v řadě. Ve zbytku sady si došla ještě pro další brejk a mohla tak slavit jednoznačné vítězství.

„Petra byla tak agresívní, že mi nedala čas vůbec na nic. Nedostala jsem se ke svojí hře. Moc mě nepřekvapila, dvakrát vyhrála grandslam, je 10. na světě, letos hraje ve skvělé formě a bohužel i tady," prohlásila na tiskové konferenci zklamaná Görgesová

„Věděla jsem, že Julia na antuce umí, hrála teď finále v Charlestonu a čekala jsem, že to bude natěsno. Rozhodlo jenom pár chvil na začátku zápasu, kdy mi dala šanci na druhém servisu. Já pak byla nahoře, ona dole a tak to i skončilo,“ vyjádřila se po zápase také Kvitová.

Druhé klání obstarají Karolína Plíšková, jednička českého týmu a Angelique Kerberová, která nad Plíškovou vyhrála sedm z deseti zápasů. 

SLEDOVALI JSME ONLINE:

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 2:6 KONEC ZÁPASU!
Kvitová zařídila pro Českou republiku první bod, když utkání zakončila čistou hrou. Na servisu zkušená tenistka vyhrála posledních čtrnáct výměn.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 2:5
Německá tenistka si spravila chuť čistou hrou, soupeřka však půjde podávat na vítězství v utkání.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:5
Druhý gem na podání v řadě končí čistou hrou, Kvitová trefila druhé eso v zápase, nebo výborně zkrátila výměnu. Podaří se jí ukončit zápas už nyní?

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:4 (ztracené podání!)
Počtvrté v utkání získává Petra Kvitová brejk a je blízko úvodnímu bodu pro český fedcupový tým. Kvitová v pátém gemu nevyhrála jediný míček a prezentovala se fantastickým returnem a chytrou hrou do protipohybu.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:3
Potvrzení ve velkém stylu, první čistou hrou v zápase! Kvitová k zisku gemu došla po přímém bodu, náběhu na síť a také vynucené chybě soupeřky ze středu kurtu do sítě.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:2 (ztracené podání!)
Potřetí v utkání bere Kvitová své německé protihráčce servis! Osmadvacetiletá tenistka i díky dvěma dvojchybám Görgesové rychle vedla 40:0. Domácí tenistka první brejkbol ještě odvrátila, následovala ale třetí dvojchyba v gemu!

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:1
Kvitová na úvod hry musela využít dvakrát druhé podání, to jí přesto k vítězným míčkům nezastavilo. Po dvojchybě a pásce v rozehře ale soupeřka vyrovnala vývoj v gemu, Češka ovšem po nevynucené chybě protihráčky a úspěšném úderu získala svůj první gemu v druhé sadě.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6, 1:0
Görgesová do druhého setu vstupuje úspěšně, ztrácí jediný fiftýn po kvalitním returnu protihráčky. Na závěr hry Němka trefila první eso v utkání.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:6 KONEC SETU
Petra Kvitová vyhrává úvodní set 6:3, ačkoliv v něm prohrávala 1:3! Česká hráčka se v závěrečném gemu dostala se soupeřkou na stav 30:30, poté ale ukázkově odehrála forhend po lajně, aby první setbol zakončila po přímém bodu!

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:5 (ztracené podání!)
Kvitová si připisuje druhý brejk v setu a jde podávat na vítězství v první sadě! Zkušená tenistka dvakrát v gemu poslala na druhou stranu výborný return, navíc jednou fantasticky doběhla míč a soupeřku dokázala prohodit!

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:4
Česká hráčka začala gem ve velkém laufu, když zvládla také jednu z nejdelších výměn v utkání a vedla 40:0. Následně protihráčka zahrála winner po čáře, aby sledovala nepovedené zkrácení Kvitové do autu. Následný přímý bod ale zajistil osmadvacetileté tenistce třetí hru v řadě.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:3 (ztracené podání!)
Petra Kvitová odehrála naprosto fantastický gem a vrací se zpátky do dějství prvního setu! Češka hned ve třech případech získala vítězný fiftýn po excelentních returnech, jediný míček v gemu nevyhrála po přímém bodu soupeřky!

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:2
Češka zastavuje sérii tří prohraných gemů v řadě i díky prvnímu esu v duelu a výborně trefeným podáním. Hráčky se podruhé za sebou nedostali příliš do výměn. 

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 3:1 
Domácí jednička potvrzuje brejk bez větších problémů, když zásluhou přímých bodů a kvalitního servisu nedala soupeřce příliš šancí se do hry dostat.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 2:1 (ztracené podání!)
Kvitová na začátek gemu vytvořila dvojchybu, krátce na to se dopustila další nevynucené chyby. Za stavu 15:30 z jejího pohledu soupeřku tlačila, ta se ovšem prezentovala skvělou obranou a úspěšným lobem k rohu základní lajny. Češka sice první brejkbol odvrátila, při druhé hrozbě ale chybovala do pásky.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 1:1
Görgesová srovnává na 1:1 poté, co v gemu nepřišla o jediný fiftýn. Její protihráčka dvakrát neuspěla na returnu, domácí tenistka si navíc pomohl úspěným zkrácením hry a vítězným úderem k lajně.

JULIA GÖRGESOVÁ - PETRA KVITOVÁ 0:1
Úvodního servisu v zápase se zhostila česká tenistka, která především díky dvěma přímým bodům a returnu soupeřky do sítě získala první gem utkání na svoji stranu. Kvitová v celé hře ztratila dva fiftýny.


Galerie