FED CUP: Češky usilují o další finále. Vyšperkují s Němkami skvostnou bilanci?

- Radek Štohl

Krátce po poledni to už začne! Česká fedcupová reprezentace se v německém Stuttgartu utká s domácím výběrem o finále ženské týmové soutěže, ve kterém by se mohla znovu ukázat po dvou letech. Jako první se na kurt dostane dvojice Petra Kvitová - Julia Görgesová, po nich na dvorec nastoupí Karolína Plíšková proti Angelique Kerberové. Vítězky semifinálového střetnutí v duelu o titul narazí na lepší z druhého klání mezi Francií a USA.

Bilance České republiky ve Fed Cupu je v uplynulých letech ohromující. Od roku 2011 se výběr Petra Pály zúčastnil sedmnácti duelů, ze kterých odešel poražen pouze ve dvou případech – sezóna 2013 proti Italkám, sezóna 2017 proti USA. Obě země posléze celou soutěž ovládly. Ve zbylých pěti ročnících však kralovaly Češky.

O šesté finále z poslední doby se pokusí proti Německu a v jejich prospěch hovoří také vzájemné zápasy. V historii se oba týmy zatím utkaly osmkrát, přičemž pouze jednou odcházely v roli poražených. Jediný případ se datuje do ročníku 1987, kdy na neutrální půdě ve Vancouveru uspěl celek vedený Steffi Grafovou.

„Na minulosti nezáleží. Každý zápas začíná od nuly a tohle bude úplně odlišné utkání. Šance jsou naprosto vyrovnané. Máme kvalitní tým, naše soupeřky jsou však na tom úplně stejně. Nyní se pokusíme o to, aby se bilance proti nim trochu vylepšila, podruhé v historii se je pokusíme porazit," prohlásila před utkáním bývalá světová jednička Angelique Kerberová.

Kerberová s Plíškovou drží stále výkony, Görgesovou a Kvitovou potkávaly výpadky
Třicetileté tenistce v současné době sice patří až dvanáctá příčka, kvůli čemuž je až dvojkou svého týmu, přesto v dosavadním roce dosáhla na skvělé výsledky. Na prvním grandslamu sezóny na Australian Open uhrála semifinále, ke všemu ovládla Sydney a na dalších čtyřech turnajích dokráčela minimálně do semifinále.

Jen o pozici výše se nachází nejlepší německá hráčka současnosti Julia Görgesová. Finalistka čtyřhry French Open 2014 na úvod ročníku dobyla podnik v Aucklandu, kde ve finále porazila Caroline Wozniackou. Na velkých turnajích (Australian Open, Indian Wells, Miami) sice dohromady vyhrála tři zápasy, přesto na dalších akcích vybojovala semifinále z Petrohradu či naposledy finálovou účast na antuce v Charlestonu.

Na zmíněných prestižních podnicích se sice moc nedařilo ani Petře Kvitové, která si připsala stejný počet vítězství. Zkušená tenistka ovšem letos zažila dva velmi povedené turnaje v řadě, když na podniku v Petrohradu a Dauhá nenašla přemožitelku a včetně únorových fedcupových střetnutí neprohrála celkově ve čtrnácti zápasech za sebou.

Naproti tomu Karolína Plíšková čeká na trofej od loňského travnatého Eastbourne (na antuce naposledy uspěla před třemi lety v Praze). Česká jednička si však na rozdíl od Kvitové v dosavadním ročníku dokázala udržet konzistentnější výsledky, mezi které se řadí čtvrtfinále z Australian Open a další tři účasti mezi osmičkou nejlepších. Na začátku roku v Brisbane dokonce postoupila do semifinále.

Vzájemné zápasy sobotních duelů mluví lépe pro dvojky svých týmů
Sobotní program načne zápas mezi Julií Görgesovou a Petrou Kvitovou. Tenistky se spolu celkově utkaly pětkrát a navrch v nich má druhá jmenovaná tenistka, která zvítězila ve čtyřech duelech, včetně duelu ve Fed Cupu 2012, nebo jediného měření sil na antuce ve Sttutgartu o rok později. Pro Kvitovou hovoří také utkání v letošní sezóně, kdy mladší tenistka vyhrála duel v Petrohradu, v Dauhá jí soupeřka ve druhé sadě vzdala.

Ve druhém utkání semifinálového zápasu proti sobě nastoupí Angelique Kerberová a Karolína Plíšková. A rovněž dvojka svého týmu, v tomto případě Kerberová, si vede nad svoji sobotní protihráčkou lépe. Hráčky na sebe dosud narazily desetkrát, přičemž Kerberová zvítězila v sedmi zápasech. K tomu patří i jediné utkání na antuce z Norimberku 2014, v Německu však ve dvou setech vyhrála Plíšková.

Jak moc bodou hrát vzájemné zápasy v úvodní den Fed Cupu roli, se dozvíme v sobotu odpoledne. Dokáže Petra Kvitová svoji bilanci ještě vylepšit a Karolína Plíšková zmírnit nelichotivý rozdíl proti Kerberové?

Program sobotního semifinále Fed Cupu
Sobota 21.4. (začátek 12:00)
Julia Görgesová – Petra Kvitová
Angelique Kerberová – Karolína Plíšková