Nechceme se plácat někde v Uruguayi. Češky odmítají změny Fed Cupu

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Plánované změny ve Fed Cupu se českému týmu vůbec nelíbí. Mezinárodní federace uvažuje o zavedení finálových zápasů na neutrální půdě a hrozí tak, že zmizí kouzlo domácího prostředí a vyprodané O2 arény. „Nevím, jestli by mě bavilo hrát na neutrální půdě. Kdo ví, co bude za rok,“ říká Barbora Strýcová.

Listopad 2015, Praha očekává tenisový svátek. Na finále Fed Cupu přijíždí ruský tým i se světovou superstar a pětinásobnou grandslamovou vítězkou Marií Šarapovovou. „Těšili jsme se tehdy na to, že přijede Šarapovová. A holky chtěly hrozně moc vyhrát i kvůli tomu, že Rusky budou v takové sestavě,“ vzpomíná český kapitán Petr Pála.

Češky získaly titul díky Karolíně Plíškové a Barboře Strýcové v rozhodující čtyřhře a spustila se obrovská euforie. „Bylo to něco neskutečnýho,“ řekla tehdy Plíšková.

Zažily Češky takové finále naposledy? Možná ještě letos si domácí finále zahrají, když postoupí o víkendu přes Němky. Ale to může být klidně derniéra...

Mezinárodní tenisová federace se už pár let snaží za každou cenu změnit fedcupový formát. Uvažuje se o rozšíření elitní skupiny na šestnáct týmů a finálovém klání čtyř prvních celků (final four) na neutrální půdě nebo v jedné ze zúčastněných zemí.

„Ve final four nevidím logiku. Nebylo by to dobrý ani pro jedno mužstvo, ani pro hráčky, ani pro sponzory, pro nikoho,“ řekla už dřív česká jednička Karolína Plíšková, pro kterou není při boji o světovou špičku lehké tak často reprezentovat zemi ve Fed Cupu. Skvělá domácí atmosféra je ale vždycky odměnou.

Proti změnám se staví i další elitní česká tenistka Petra Kvitová. „Fed Cup je hlavně o domácím prostředí. To je to hlavní kouzlo. Nechtěla bych přijít o finále v Praze a hrát někde v Uruguayi, kde se budeme plácat s dalšími třema týmy,“ říká aktuální světová desítka.

Zároveň ale přiznává, že v domácím prostředí jsou Češky trochu atypickým národem. Jen v málo zemích je Fed Cup divácky tak oblíbený, a proto se může stát, že na letním zasedání mezinárodní federace nebudou další národy protestovat tak silně jako Češi. Prezident českého svazu Ivo Kaderka každopádně už dřív slíbil, že udělá všechno pro to, aby změny neprošly.

„Domácí finále se nedá ničím nahradit, ani final four, které by se hrálo na půdě jednoho z finalistů,“ říká český kapitán Petr Pála. „A je vždycky lepší hrát venku než na neutrální půdě. I když je publikum proti, atmosféra vás i tak vyhecuje. Navíc s námi vždycky jezdí dost českých fanoušků,“ pochvaluje si před víkendovým kláním v Německu, kde opět očekává silnou podporu.

„Hrajeme teď s Němkami v plné sestavě, finále s námi v roce 2014 hrály v plné sestavě. Srbsko taky hrálo finále v plné sestavě, Rusko hrálo se Šarapovovou… to dělá velký zápas ještě větším. Fed Cup bez nejlepších hráček prostě nebude Fed Cup,“ varuje Pála.

Téma plánované reorganizace se nečekaně stalo i ústředním momentem čtvrtečního týmového banketu. Když prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka zmínil německého svazového prezidenta Ulricha Klause, jako spolubojovníka proti stupidním plánům na reorganizaci Fed Cupu, ozval se do jeho dalších slov od stolu německých hráček spontánní potlesk, který se rozšířil celým sálem a jeho vystoupení na chvíli přerušil.

„Moc si tohoto momentu cením, do novin či mezi kolegy si můžeme říkat cokoli, ale když přijde nečekaně taková silná reakce ze sálu, kde sedí i dvě nedávné světové jedničky, musí si toho člověk velmi vážit a současně to vnímat jako podporu pro boj za to, aby Fed Cup a Davis Cup nepřišly o to nejcennější, o kouzlo domácích zápasů,“ popisuje situaci z banketu prezident ČTS Ivo Kaderka.