Šance jsou naprosto vyrovnané, věří Kerberová. Češkám vyjádřila obdiv

- Radek Štohl

Dvakrát dobyla grandslam, čtyřiatřicet týdnů byla světovou jedničkou. Nyní sice Angelique Kerberová v fedcupové reprezentaci plní až roli dvojky, přesto se také na třicetiletou tenistku bude Německo spoléhat. Před semifinálovým duelem se Kerberová rozpovídala nejen o tom, jak vidí šance svého výběru na postup do finále, ale také například o posledním vzájemném měření sil v roce 2014, kdy si Česká republika v Praze dokráčela pro titul. „Není lehké je porazit," uvědomuje si.

Ještě loni touto dobou se Kerberová pohybovala na prvním místě světa, kvůli nevydařeným obhajobám se ale na konci uplynulé sezóny ocitla na jednadvacáté příčce žebříčku. Kvalitní začátek roku 2018 spojený se semifinále na Australian Open či titulem ze Sydney ji ale vynesl na devátou pozici. Letošní neúčast v Monterrey, kde obhajovala finále, Němku ale dostala na aktuální dvanáctou příčku.

S daleko lepší formou a tenisovou pohodou se tak hráčka pocházející z Brém může plně soustředit na víkendový Fed Cup. V semifinále však bude čelit negativní bilanci německé reprezentace, která proti českému týmu vyhrála jediné z osmi vzájemných střetnutí. Jediného úspěchu se dvojnásobné držitelky titulu dočkaly v roce 1987, kdy vyhrály na neutrální půdě ve Vancouveru.

„Na minulosti nezáleží. Každý zápas začíná od nuly a tohle bude úplně odlišné utkání. Šance jsou naprosto vyrovnané," svěřila se pro oficiální stránky ženské týmové soutěže hráčka, která k fedcupovým duelům nastoupila třiadvacetkrát, přičemž ani jednou z toho nezasáhla do čtyřhry. 

„Máme kvalitní tým, naše soupeřky jsou však na tom úplně stejně. Nyní se pokusíme o to, aby se bilance proti nim trochu vylepšila, podruhé v historii se je pokusíme porazit," doufá odhodlaně.

Společně s bývalou nejlepší hráčkou světa se bude o německý úspěch snažit i o pozici výše postavená Julia Görgesová, devětadvacetiletá hráčka do víkendového boje povede svoji reprezentaci jako jednička. Také ona byla součástí německého výběru, kterému v roce 2014 nevyšel v Praze pokus o triumf. Právě Češky znovu nastoupí ve velmi silném složení.

„V uplynulých letech vyhrály Fed Cupu hned několikrát, mají silný celek," pokračovala Kerberová. „Velice dobře se znají a působí jako skutečný tým. Hráli jsme proti nim již ve zmíněném finále v Praze a moc dobře víme, že není lehké je porazit, ale budeme hrát na domácí půdě a budeme chtít z nás dostat jen to nejlepší."

Kerberová se poprvé v německém fedcupovém týmu představí pod Jensem Gerlachem, který na konci uplynulého roku nahradil Barbaru Rittnerovou. „Velmi se na to těším, uplynulé týdny jsem s ním mluvila hned několikrát. Je skvělé, že na lavičce máme nového kapitána," vyjádřila se na adresu čtyřiačtyřicetiletého trenéra.

Pokud by Němky víkendový duel zvládly, poosmé v historii by poslaly svoji zemi do finále Fed Cupu – v něm uspěly dvakrát, naposledy však před dlouhými šestadvaceti lety. „Je to velmi speciální soutěž a semifinále znamená pro náš tenis velmi mnoho. Pro hráčky je vždy skvělé hrát před plnými tribunami a navíc možnost dosáhnout finále," uzavřela své povídání.