Čachry s antukou? Toho se nebojím, říká Pála před semifinále s Německem

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Petr Pála má před víkendovým semifinále Fed Cupu v Německu dost důvodů si věřit. Stejného soupeře jako kapitán porazil třikrát za sebou, naposledy ve finále 2014. Na antuce ve Stuttgartu bude ale všechno o dost těžší, a tak by byl i český kapitán rád, kdyby klání došlo do rozhodující čtyřhry. „Tomu bych se nebránil, v téhle disciplíně už jsme několikrát uspěli.“

Ne že by Češky nemohly postoupit už díky singlům a vyhnout se deblovému dramatu. Vždyť Karolína Plíšková (6. na světě) i Petra Kvitová (10.) jsou hrozbou pro jakékoliv soupeřky. Jenže Julie Görgesová i Angelique Kerberová jsou na místní antuce jako doma, obě vyhrály ve Stuttgartu prestižní turnaj WTA. A letos jsou ve skvělé formě.

„Rozhodnou maličkosti a může to dopadnout opravdu jakkoliv,“ věděl český kapitán. „Němky jsme několikrát porazily, což nám dodává sebevědomí. A ony nám to budou chtít oplatit. Jsou doma, musí vyhrát a budou pod tlakem,“ předpokládal Pála.

Se svým týmem už stihl ve Stuttgartu potrénovat, konkrétně s Karolínou Plíškovou a Barborou Strýcovou. Nemile je však překvapily rozdílné povrchy, které jim Němci k tréninku nabídli. „Nejdřív jsme hráli v tréninkové hale, kde byla antuka jako v Paříži. Pak nás ale přesunuli na jiný kurt pro turnaj WTA. Tam to bylo dost jiné a míček několikrát blbě odskočil,“ popisoval.

„My ale nemáme do povrchu co mluvit, to je věc domácího týmu,“ usmál se Pála a věřil, že od středy bude vše v pořádku. Češky by totiž už měly začít trénovat na centrálním kurtu, kde se v sobotu a neděli celé semifinálové klání s Německem odehraje. Během úterý však ještě kurt v Porsche Areně nebyl připraven.

Antuka je povrch nejvíce „manipulovatelný“. Zažily to třeba čeští tenisté loni při baráži Davis Cupu v Nizozemsku, kde domácí pořadatelé na poslední chvíli přisypali antuku a vlastnosti povrchu tím změnily. „Nebojím se, že s tím budou čarovat, jako jsme my viděli třeba v Itálii,“ říkal Pála. „Centrální kurt, kde budeme od středy trénovat, podle mě zůstane stejný jako na zápas.“

V úterý večer se českému kapitánovi už hlásil kompletní tým i s Petrou Kvitovou a Kateřinou Siniakovou. „Péťa je fedcupová hráčka. Jsem rád, že je zpátky ve formě, bude to ale jiný zápas než v Praze,“ připomněl finále 2014, kdy zářící Kvitová zařídila proti Němkám titul. „Tady na antuce to bude těžší. Péťa ale dokázala na antuce porazit skvělé hráčky, dvakrát vyhrála Madrid,“ zmínil Pála.

V singlu by se Kvitová měla skvěle doplňovat s českou jedničkou Karolínou Plíškovou. Ta si po loňském semifinále French Open začala na antuce také věřit. „A má proč. Roland Garros odehrála výborně. Důležité je, že se Karolína cítí sebevědomě. Navíc jí to tady dost letí,“ komentoval Pála.

Siniaková se Strýcovou by pak měly být nejspíš platné hlavně ve čtyřhře. Obě mají za sebou v poslední době velké deblové úspěchy. Přesnou sestavu však Pála ještě vymyšlenou nemá. Do čtyřhry je pravděpodobné i nasazení dvojice Plíšková – Strýcová.

„K deblu ale musíme vyhrát dvě velice těžké dvouhry,“ připomněl Pála a znovu zmínil kvality německých hráček:

Angelique Kerberová (12. v žebříčku)  – dvojnásobná grandslamová šampionka, dvojnásobná vítězka antukového turnaje WTA ve Stuttgartu, letošní semifinalistka Australian Open a letošní přemožitelka Karolíny Plíškové, Barbory Strýcové nebo Lucie Šafářové.

Julia Görgesová (11.) – vítězka antukového turnaje WTA ve Stuttgartu, letošní vítězka turnaje v Aucklandu, finalistka z posledního turnaje v Charlestonu, hrající ve své životní formě.

„Pro nás je ale motivace hrát finále doma je obrovská. Francie nebo USA doma v Praze, to by byl velký zápas. Holky se chtějí předvést doma ve finále, vědí, o co se hraje,“ burcoval na konec Pála.

 

Holky se vrhly do tréninku! ? #fedcup #czechtennis #clay #stuttgart #germany

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Dub 17, 2018 v 10:50 PDT


Galerie