Hlavně když to bolí. Nezdolná Strýcová se dře i na Fed Cupu

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Poprvé hrála Barbora Strýcová Fed Cup už v roce 2002. A dnes se ve svých dvaatřiceti letech dře úplně stejně jako tehdy v šestnácti. Možná ještě víc: „Mám ráda dřinu a mám ráda, když to bolí. Trenéři mě už brzdí, ať si ve svém věku tolik neubližuju,“ vypráví vysmátá Strýcová před semifinále proti Německu .

Do dějiště zápasu v německém Stuttgartu dorazila už v pondělí. V těle měla během úterý už hromadu sklapovaček, u kterých se potila na venkovním sluníčku a potom těžký dvouhodinový trénink s Karolínou Plíškovou. „Byl to první trénink, kde jsme hrály body. Bylo to takové všelijaké. Ale antuka je extrémně klouzavá, nedá se na ni moc zastavit,“ říkala pak.

Chvíli před tím vypustila na tvář několik bolestivých grimas, když se jí na kurtu nepodařilo seřídit tělo do správného pohybu. Proti Plíškové bojovala srdnatě na sto procent jako nedávno při Australian Open. Rozčilovala se a nadávala, pak se ale rozesmála: „Všechno v dobrém!“

A pak zase létala po kurtu jako divá, těžko uvěřit, že jí je už 32 let. „Fyzicky se na svůj věk cítím skvěle. Na kondici pracuju a snažím se všechno dělat pořádně. Potřebuju pocit, že mám odmakáno. Mám ráda dřinu a mám ráda, když to bolí. Trenéři mě už brzdí, ať si ve svém věku tolik neubližuju,“ směje se pak po tréninku.

V českém týmu jsou elitními singlistkami Karolína Plíšková a Petra Kvitová, která dorazila až v úterý a trénink zatím nestihla. Chvíle Strýcové by tak měla přijít hlavně v okamžiku, kdyby Češky hrály proti Němkám čtyřhru. „V singlu se mi teď nepodařily dva turnaje, ale debl byl teď skvělý,“ věděla o své formě Strýcová – ve světovém žebříčku 26. v singlu a 12. v deblu.

Ve čtyřhře totiž nedávno vyhrála turnaj Indian Wells, což byl pro Strýcovou největší deblový titul kariéry. A tak si nic nedělala z nepovedených singlových zápasů, vrátila se domů a pustila se do tvrdé fyzické přípravy, do které přišla i pozvánka na Fed Cup.

„Chtěla jsem si odpočinout a připravit se na antukovou sezonu, protože to chce vždycky čas a je to fyzicky náročnější,“ popisovala těžké okamžiky dřiny, které sdílela i na sociálních sítích.

Do Německa na těžký semifinálový zápas tak mohla vyrazit s čistou hlavou a pocitem, že má odmakáno. A teď už vyhlíží třaskavé víkendové klání. „Angelique i Julie tady odehrály dobré zápasy ve Fed Cupu a navíc tady ve Stuttgartu na antuce obě vyhrály turnaj WTA,“ připomněla Strýcová kvality německých tenistek Kerberové a Görgesové.

„My ale umíme ve Fed Cupu podat taky výborné výkony, bude to moc pěkný zápas,“ těšila se Strýcová, která se bude chtít za Česko poprat o další domácí finále. To by mohlo být vzhledem k plánovaným změnám ve formátu Fed Cupu i na dlouhou dobu posledním. „Chtěla bych, aby se finále letos hrálo doma a co bude za rok, to zase tolik nevnímám,“ uzavřela česká hráčka.


Galerie