Šestnáctiletá Ruska neprošla dopingovou kontrolou

- Jan Vojkůvka

Teprve šestnáctiletá tenistka Jelizaveta Koklinová si bude muset od tenisu nedobrovolně odpočinout. Osudnou se jí stala antidopingová kontrola z října minulého roku, kdy byly v jejím vzorku moči objeveny stopy Furosemidu a Torasemidu.

Ruská hráčka se podrobila kontrole minulý rok v říjnu v tureckém Istanbulu, kde startovala na turnaji okruhu ITF. Tenistka, která se zatím během kariéry nedostala ani do první pětistovky na juniorském žebříčku, byla potrestána jednoletým zákazem hraní, který vyprší 24. října 2018.

Koklinové byly v moči objeveny zakázané látky Furosemidu a Torasemidu. Koklinová přiznala, že tyto léky užila na začátku října kvůli zmírnění otoku nohou a k dalšímu užití mělo dojít omylem, když si je údajně vzala místo léků na přetížení organismu.

Nejedná se o první případ dopingu z turnaje v Istanbulu. Na začátku dubna byla potrestána za užití Modafinilu patnáctiletá Zeynep Sönmezová, která látku užila kvůli velké vyčerpanosti, přičemž Modafinil se na seznam zakázaných látek dostal teprve minulý rok a byl jí doporučen lékařem.

Je však zajímavé, že oba případy spojuje zdánlivě velká náhoda, kterou je dopingová kontrola, jež proběhla na konci loňského října v Istanbulu. Také Sönmezová se odpykává jednoroční suspendaci.