Nové pravidlo s hodinami? Ubude hezkých výměn, varuje Nadal

- Filip Lefenda

Organizátoři grandslamového US Open zavádějí pro letošní ročník nové pravidlo. Jak minulý týden oznámili, po vzoru loňské kvalifikace budou tentokrát i v hlavní soutěži platit mezi jednotlivými výměnami nejvýše pětadvacetivteřinové pauzy, na jejichž dodržování budou dohlížet speciální hodiny. S tím mohou mít obzvlášť někteří hráči velký problém.

Mezi „pomalejší“ patří v tomto směru i světová jednička Rafael Nadal, jež bude v New Yorku obhajovat loňský titul. „Pro mě tato změna rozhodně není ideální. Ale pokud se má sport vyvíjet vpřed tímto způsobem, jediné, co mohu dělat, je přijmout to a dále hrát,“ cituje nedělní Španělovo prohlášení server SuperSport.

Hodiny měřící dodržování maximálně pětadvacetisekundových intervalů mezi jednotlivými výměnami, se v New Yorku testovaly už v loňském roce. Tehdy byly nasazeny do akce pouze v kvalifikaci, letos už budou měřit všem stejně i v hlavní soutěži.

Šestnáctinásobný grandslamový šampion upozorňuje na to, že dodržet pravidlo bude složité zejména po dlouhých výměnách. Varuje, že jich může být v tomto důsledku daleko méně. „Právě dlouhé výměny dostávají diváky nejvíce do varu. Zápas si užívají daleko více tehdy, když předvádíte opravdu dobrý tenis,“ myslí si Nadal a pokračoval.

„Před pár lety jsme ve finále US Open s Novakem Djokovičem absolvovali výměnu o 56 úderech. Je zcela jasné, že takové výměny se v momentě, kdy budete mít takto krátký čas na přípravu a odpočinek, odehrávat nebudou,“ tuší, že nové pravidlo s sebou může nést i značná negativa. „Pro diváky určitě,“ doplnil Španěl, jenž tento týden obhajuje titul i v Monte Carlu.