ATP

Monacký konec! Berdych po úvodní sadě selhal

- Radek Štohl

Tomáš Berdych na Masters v Monte Carlu vypadl v prvním kole. Dvaatřicetiletý tenista v úvodním zápase na turnaji nestačil na bývalého čtvrtého hráče světa Keie Nišikoriho (36.), se kterým prohrál 6:4, 2:6, 1:6. Berdych tak ani na třetím Masters roku nezvládne vyhrát minimálně dva zápasy.

Berdychovi se letos kromě Australian Open nedaří. Nejlepší český hráč současnosti sice v Melbourne postoupil do čtvrtfinále, od prohry s Rogerem Federerem ovšem výsledkově uvadá. Další neúspěšná kapitola zkušeného tenisty následovala v Monte Carlu, kde se potkal s Keiem Nišikorim, se kterým prohrál pátý ze šesti vzájemných zápasů.

Finalista turnaje z roku 2015 přitom do zápasu vstoupil velmi dobře, když po dvou rychlých představeních na servisech a jednom brejku vedl 3:0. Ačkoliv za stavu 5:3 ztratil vlastní podání, následným druhým brejkem v utkání získal úvodní sadu na svoji stranu.

Hned zkraje druhého dějství musel Berdych zažehnat stav 15:40, situaci ale ustál, a tak se další zajímavá chvíle udála v pátém gemu. Český hráč podruhé v zápase přišel o servis a jelikož se stejný okamžik opakoval o dvě hry později, japonský soupeř srovnal na 1:1 na sety.

A to nebylo vše. Berdych v prvním gemu třetího setu uhrál při vlastním servisu jediný fiftýn, aby následně svému protihráči dovolil získat vedení 2:0. Momentálně ostmnáctý tenista světa ještě dokázal snížit na 1:2, ale to bylo od něj již vše. Během následujících čtyřech gemů dvakrát ztratil podání a dokonce vyhrál jen dvě výměny.

Tomáš Berdych se s Monte Carlem po prvním odehraném utkání loučí poprvé od roku 2009, kdy ve třech setech prohrál s Fabio Fogninim. V dosavadním roce Berdych vyhrál deset ze šestnácti utkání, jeho maximem je semifinále z Marseille.

Roley Monte-Carlo Masters (muži, MON, 4 872 105 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
TOMÁŠ BERDYCH (18.) – Kei Nišikori (JPN, 39.) 6:4, 2:6, 1:6