Trpělivost a víra se vyplatily. Operacemi zhuntovaný Andujar senzačně vyhrál v Marrákéši

- Jan Vojkůvka

Zraněními stíhaný Španěl Pablo Andujar prokázal nevídanou vůli a definitivně je zpátky mezi nejlepšími. Na turnaji v marockém Marrákéši vybojoval první titul na okruhu ATP od roku 2014, když přehrál britského favorita Kyla Edmunda po setech 6:2, 6:2.

Je to příběh jako z pohádky. Dvaatřicetiletý Španěl pod horkými paprsky zářícího slunce padl na antuku a jen stěží vydechoval a probíral si v hlavě předešlé okamžiky. Právě ovládl turnaj v Marrákéši a uzavřel kruh, do kterého se nedobrovolně dostal o dva roky dříve.

Bývalý 32. hráč světa prožíval v posledních letech velké trápení se zraněními. Téměř dva a půl roku se potýkal s loktem, musel postoupit hned tři operace a na podzim 2017 dokonce zcela zmizel ze světového žebříčku.

Problémy s loktem se objevily už v roce 2015, kdy musel po US Open předčasně ukončit sezonu. Na začátku roku 2016 se pokusil vrátit, ale po sérii šesti porážek v řadě s obnoveným zraněním opět skončil na marodce. Nevyšel ani další podzimní comeback a Andujar se rozhodl, že musí znovu na operační sál.

Svůj návrat k tenisu provedl na podzim 2017, po sérii tří operací a měsících nejistoty, kdy netušil, jestli ještě bude moci někdy hrát na špičkové úrovni. Na futurech se trápil a ani využívání chráněného žebříčku mu zkraje letošního roku moc nepomáhalo.

Zvrat přišel až nyní v dubnu, kdy napřed zvládl domácí challenger v Alicante, kde si dokráčel pro kýžený titul a formu si přenesl i na marocký podnik. V cestě do finále ztratil jen jeden set a v souboji s Edmundem prohrál už jen čtyři hry.

Na triumf navíc dosáhl jako 355. hráč světa, díky čemuž se stal nejníže postaveným tenistou na žebříčku, který vyhrál turnaj na okruhu ATP, od úspěchu Lleytona Hewitta. Ten v roce 1998 vyhrál na podniku v Adelaide jako 550. tenista žebříčku.