Ve „stařeckých“ stopách Jimmyho Connorse! Karlovič konečně překonal Kyrgiose

- Tomáš Macák

Dlouho čekal na výhru poté, co se koncem února stal zase o rok „zkušenější“. To se změnilo tento týden v Houstonu, a vše pokračuje možná až nad očekávání samotného Iva Karloviče. Naposledy porazil Nicka Kyrgiose, se kterým předtím neúspěšně zápolil hned čtyřikrát, díky čemuž už je v semifinále. A v této fázi turnaje bude nejstarším hráčem od dob Jimmyho Connorse.

Vrchol jeho kariéry přišel už před takřka deseti lety. Tehdy se vyšplhal na 14. místo v žebříčku. Z očí se však nevytrácí ani v 39 letech. A to nejen kvůli jeho 211 centimetrům výšky…

Na titul už ale čeká takřka dva roky. Že dokáže pořádně prohánět o více než 15 let mladší soupeře ovšem dokazuje nyní – překvapivě na antuce – v Houstonu. Zde má poměrně úspěšně zaděláno na celkově devátou trofej z okruhu ATP.

V úterý se dočkal první výhry od půlky února, když porazil Japonce Daniela. Na to současně 88. hráč žebříčku navázal dalším vítězstvím, které odnesl domácí Denis Kudla. A v sobotu přišel zatím zlatý, a nečekaný, hřeb. V cestě mu stál Australan Nick Kyrgios, kterého při předchozích čtyřech vzájemných střetnutích nedokázal porazit.

Napopáté to ale vyšlo. Vítězství bylo o to cennější, že zkušený Chorvat musel zápas otáčet poté, co prohrál první set 3:6. Následující dvě sady už patřily jemu. Zvítězil 6:2 a 6:3, za což byl nesmírně rád.

„Je to rozhodně velké vítězství. Prohrál jsem proti němu v každém dosavadním vzájemném zápase. Jsem opravdu šťastný, že jsem dnes zvítězil,“ říkal po utkání Karlovič, který si připsal jeden velký milník.

Stal se totiž nejstarším tenistou, který postoupil do semifinále akce na elitním okruhu od roku 1993. Tehdy řádil jednačtyřicetiletý Jimmy Connors v San Franciscu.

V zápase o finále, které by si Ivo Karlovič zahrál poprvé od loňské účasti v rámci turnaje v nizozemském 's-Hertogenbosch, ho čeká hvězda letošního Australian Open Tennys Sandgren. Pro něj to je vůbec první semifinále na okruhu ATP.