Američanka žaluje WTA a ITF o miliony! Kvůli dopingovým kontrolám

- Jan Vojkůvka

Být profesionálním sportovcem s sebou přináší určitá úskalí. Jedním z nich jsou dopingové kontroly, kterým se každý musí podrobit. Co když ale takové kontroly přináší kvůli vzácnému onemocnění nesnesitelnou bolest?

Američanka Madison Brengleová je právě jednou z mála, které mohou říct, že jí testy na doping přináší velké problémy. Kvůli vzácnému onemocnění jsou pro ni dny a týdny po testech velkým utrpením. I proto se rozhodla zažalovat ženskou tenisovou asociaci (WTA) a mezinárodní tenisovou federace (ITF) za zranění, které ji způsobují dopingové kontroly.

Bolesti, kterými 83. hráčka světa trpí, ji výrazně limitují v předvádění stabilních výkonů při zápasech. Její špatná reakce na injekce při kontrolách se projevuje kromě bolestí také neustálými otoky a slabostí v rameni a ruce. Nyní se rozhodla WTA a ITF zažalovat o více než 10 milionů dolarů.

„Tenisoví činovníci ignorovali její diagnózu a odmítli provádět alternativní způsoby testování nebo možnost hospitalizace v nemocnici,“ řekl právník Peter Ginsberg, který Brengleovou v případu bude zastupovat.

Osmadvacetiletá tenistka trpí komplexním regionálním bolestivým syndromem, což je onemocnění, při kterém dochází k různým chronickým bolestivým stavům. Nejčastěji vznikají následkem úrazu končetin a jsou regionálně lokalizovány. Brengleové byl diagnostikován I. typ, který se objevuje po účinku vyvolávající poškozující příčiny (II. typ se pak objevuje kvůli poškození nervu).

U Brengleové jsou příčinou odběry krve, respektive zavádění jehly do ruky, které musí podstupovat. Její žádosti jiný způsob testování však byly podle jejího advokáta ze strany asociací ignorovány.

„Rozhodla jsem se k této akci ve snaze, aby ti, co provádí tyhle kontroly, porozuměli tomu, že hráči nejsou pouhým zbožím a mělo by s nimi být zacházeno s úctou a respektem,“ vyjádřila se k situace Brengleová. „Podobný typ zneužívání ze strany oficiálních autorit nemůže být tolerován. Hráči musí mít slovo ve věcech týkajících se našeho zdraví a bezpečnosti.“

ITF i WTA se až do soudního přelíčení rozhodli případ nekomentovat.