ATP

Monte Carlo: Berdych se vešel mezi nasazené

- Radek Štohl

Následující týden začíná hlavní soutěž v Monte Carlu, které spadá pod třetí Masters roku. Na prvním antukovém podniku letošní "1000" budou z elitních tenistů chybět Roger Federer či Juan Martín Del-Potro, o titul se naopak pokusí Rafael Nadal či Novak Djokovič. Pokud se z turnaje již nikdo neodhlásí, role dvanáctého nejvýše nasazeného padne do klína Tomáši Berdychovi.

Ačkoliv hlavní soutěž začíná v pondělí, diváci se prvních zápasů dočkají již o dva dny dříve, kdy se od jedenácti hodin dopoledne rozjedou první kvalifikační duely.

Do nevyzpytatelných bojů však žádný český tenista nezasáhne, ačkoliv by mezi prvními nasazený mohl být Jiří Veselý. Čtyřiadvacetiletý hráč se však do ní nepřihlásil a naopak čeká na případná odhlášení svých protivníků.

Mezi elitou lukrativního podniku se tak z Čechů objeví pouze Tomáš Berdych, který se i díky neúčasti Rogera Federera, Juana Martína Del Potra, Kevina Andersona, Sama Querreyho či Jacka Socka zařadí mezi šestnáctku nasazených, konkrétně bude dvanáctým nejvýše nasazeným.

K favoritům celého podniku se jednoznačně řadí Rafael Nadal, aktuální světová jednička a celkově desetinásobný šampion turnaje. Mezi nejlepší čtyřku se ještě dostanou Marin Čilič, Alexander Zverev a Grigor Dimitrov.

V Monackém knížectví se bude o trofej ucházet i Novak Djokovič, srbský tenista se na několika antukových akcích může spolehnout i na staronového kouče Mariána Vajdu. Šestnáctku vyvolených poté uzavírá Adrian Mannarino.

Loňské vítězství obhajuje Nadal, který za celý týden ztratil jediný set s Kyle Edmundem v úvodním kole. Ve finále si král antuky poradil s krajanem Albertem Ramose-Viňolasem, třicetiletého protivníka smetl 6:1, 6:3.


Galerie