Z Česka může zmizet i Fed Cup. Nesmí nám vzít týmové soutěže, zuří Kaderka

- David Soumar

„Ještě se strhne pořádná mela,“ říká šéf českého tenisu Ivo Kaderka, který jen těžko překousává navrhované změny týmových soutěží. O fedcupovém final four a daviscupovém týdnu na neutrální půdě se bude jednat během léta na kongresu v Orlandu. „Neumím si představit, že tady 25 let nebude Davis Cup.“ Podobně skepticky se dívá i na nový formát Fed Cupu, i když je u něj šance, že ho první tři roky bude hostit Praha.

„Těžko můžete České republice a divákům vzít týmové soutěže – milujeme je. Zase chceme vidět naše hráče hrát u nás doma,“ říká Kaderka na otázku změn v týmových soutěžích. Na stole už nějakou dobu leží návrh na formát Davis Cupu hraného během jednoho týdne na neutrální půdě. Českým fanouškům na radosti nepřidává ani final four turnaj, který by se měl hrát ve Fed Cupu. 

„Všechno směřuje k tomu, aby Board of Directors v ITF přinesl něco, co já nazývám vysoce radostná budoucnost a světlé zítřky. Nádherné plány, ale bez garancí,“ vysvětluje Kaderka. Navrhovaný formát by prý českým divákům nic dobrého nepřinesl.

Podoba „nového“ Davis Cupu byla tématem i na kongresu v Budapešti, kterého se Kaderka účastnil v minulých dnech. „Strhla se tam slušná mela,“ popisuje. Do projektu by měla přinést velké finanční prostředky věhlasná firma, dle Kaderky chybí ale jasné garance. „Firma Cosmos má být investorem a na pětadvacet let má přinést miliardy dolarů. Byl jsem to zase já, kdo zvedl… Nechci říct opozici… Vznesl jsem ale otázku garancí.“

Tratit by totiž mohly hlavně jednotlivé svazy. „Jsou to právě národní svazy, kdo za velké peníze vychovává co nejlepší hráče. Pak nám ty hráčky a hráči odcházejí na okruh. Najednou jsou z nich tak trochu produkty byznysu, grandslamových federací, ATP Tour, WTA… Národní federace z nich nemají nic jiného než to, že je mohou přivést do týmových soutěží,“ uvádí Kaderka s tím, že by tuto výsadu nerad ztratil.

FINAL FOUR V PRAZE

Jakým směrem se situace bude vyvíjet, to by měl napovědět kongres, který letos v létě proběhne v Orlandu. „To bude velká palba,“ zní od šéfa českého tenisu. „Neumím si představit, že tady 25 let nebude Davis Cup. Mně pak bude 80, když by se měl vrátit. Byl bych skutečně nerad, kdyby se ta soutěž znehodnotila a měli jsme tu pseudosystém s pseudotrofejemi.“

Nebyl tedy Davis Cup v ostravské RT TORAX Areně na dlouho posledním daviscupovým utkáním na české půdě? „Mohl být,“ říkal hořce Kaderka.

O moc veselejší není situace ani v případě Fed Cupu „Odhlasovalo se, že se na Fed Cup Comitee dá návrh, že se bude hrát systémem final four. Šestnáct týmů – tři týdny,“ popsiuje Kaderka. Kde by se takový turnaj konal? „Final four by mohlo probíhat zemi jednoho ze semifinalistů. Začala ale probíhat intenzivní debata, že by to mohlo být na tři roky v Praze. V tom zmatku bych to bral jako určité východisko,“ říká Kaderka. Další debata se na toto téma povede v létě také na orlandském kongresu.

O to větší motivaci mají Pálovy svěřenkyně do semifinálového boje ve Stuttgartu. V případě úspěchu by mohla Česká republika vidět – dost možná – poslední finále „starého“ Fed Cupu.