Snad lidi zase přijdou, doufá Plíšková před Prahou. K tančení má daleko

- Radek Štohl, Filip Lefenda

Největší hvězdou letošního J&T Banka Prague Open bude opět Karolína Plíšková. Aktuálně šestá tenistka světového žebříčku byla v úterý přítomna na tiskové konferenci před blížícím se turnajem, který začíná již 30. dubna. Plíšková se na ní rozpovídala o svých očekáváních před vstupem do antukové části sezóny, ale i například o nedávném kondičním tréninku v Monaku. „Jsem ráda, že jsem ho přežila," smála se.

Největší tenisový turnaj na území České republiky začíná již za necelé tři týdny a Plíšková se těší zejména na diváckou kulisu. „Snad lidi zase přijdou, loni se ani nedostávali do areálu. Je to pro nás navíc extra týden, který můžeme strávit doma. Jenom aby bylo dobré počasí," rozpovídala se momentálně nejlepší česká singlistka.

Plíšková má na Prahu dobré vzpomínky, před třemi lety v ní slavila titul. V minulém roce se jí ale ve Stromovce vůbec nedařilo, když vypadla pro změnu v prvním kole. „Jednou jsem tady vyhrála, ale loni se to nepovedlo. Podmínky tady v minulých letech nebyly ideální a antuka je pro mě těžká. Byla bych ale za finále zase moc ráda,“ napravila by ráda rok staré zaváhání.

„Nahráno tady v tom klubu mám hodně a není důvod, proč by to nemělo dopadnout dobře,“ pokračovala Plíšková. Ta viděla příčinu loňského neúspěchu v předešlém turnaji v Německu, kde hrála soutěžní duel ještě tři dny před svým vystoupením v Praze. „Loni jsem přišla ze Stuttgartu a přechod z haly mi nevyšel. Letos mám zase Stuttgart, tak uvidíme. Když se nebude dařit v Německu, třeba si spravím chuť tady,“ usmívala se světová šestka.

Pokud by to však přeci jen nevyšlo v metropoli ani letos, má jasné přání. „Vítězství přeju jakékoliv Češce, hlavně aby byl turnaj vydařený," pokračovala a zároveň žertovala o podobě poháru. „Trofej? Vypadá jako váza,“ smála se. „Už jsem od téhle firmy jednu vyhrála, tak proč ne i teď?“ ptala se řečnicky Plíšková.

Ta na posledních zámořských turnajích v Indian Wells a Miami došla shodně do čtvrtfinále. Nyní bude muset přeladit z betonu na antuku. „Ta je tady docela rychlá, hlavně když svítí sluníčko. Když je ale zima, jako loni, tak mi to nejde. Mou hru ovlivňuje i rozdíl jen několika stupňů. Musím se naučit hrát lépe i ve větší zimě,“ přiznává česká jednička, že má stále co pilovat.

Zaměří se letos Plíšková na antuku více než v předešlých letech? „Přístup k tomuto povrchu se mění tím, že jsem loni zakončila antukovou sezónu v Paříži, kde jsem došla do semifinále. Do čtrnácti let jsem hrála všechno na antuce, takže základy na ní mám. Na betonu jsem nejlepší, ale měním trochu přístup. Madrid i Paříž se hrají v teplém počasí, pro mě by to mohlo být dobré. A budu si víc věřit i právě díky poslednímu Roland Garros,“ vstupuje do další fáze sezóny posílena o loňský úspěch. A to navzdory tomu, že první čtvrtrok tak vydařený nebyl.

„Bylo pro mě těžké zopakovat loňský start sezony. Čekala jsem, že to nebude tak lehké jako loni. Je to nakonec celkem solidní, i co se týče výsledků, ale mohlo by to být lepší,“ ví dobře Plíšková.

Ta do Ameriky odcestovala zkraje března se změnami v týmu, pilně se připravovala především pod vedením nového kondičního kouče Marka Všetíčka. „Můj tým se neustále mění, ale věřím, že jsem si vybrala konečně ty správné lidi. Máme za sebou první měsíce, cvičíme pohyb na antuce. Věřím, že se to ukáže hlavně ve druhé části sezóny. Co se týče tenisu a Tomáše Krupy, tak také věřím, že výsledky přijdou,“ zůstává optimistkou žena, jež loni v létě pobyla osm týdnů v čele ženského žebříčku.

„Měla jsem s novým kondičním trenérem velmi těžký týden v Monaku. Jsem ráda, že jsem ho přežila. Jsou to úplně nová cvičení, dost mě to bolí. Něco jiného, než jsem byla zvyklá. Ještě ta antuka. K tančení mám ještě daleko, ale do půl roku věřím ve výsledek, třeba se mi na nohou začnou rýsovat svaly,“ smála se Plíšková.