Nevydařený návrat! Pavlásek propadl, Veselý při debaklu skrečoval

- Radek Štohl

Nepovedené úterý zažili Adam Pavlásek a Jiří Veselý. Česká tenisová dvojice, která o víkendu zajistila reprezentačnímu výběru účast v záříjové baráži, prohrála úvodní kola v Barlettě, respektive v Marrákéši. Pavlásek dvakrát nezvládl dopodávat proti domácí divoké kartě, zatímco Veselý na podniku ATP vypadl s druhým nasazeným Kyle Edmundem, kterému vzdal za stavu 0:5 v prvním setu.

Tři dny po postupu do baráže Davis Cupu, kde Českou republiku čeká Maďarsko, se jako první na kurtu objevil Adam Pavlásek. Třiadvacetiletý hráč měl na Challengeru v Barlettě na úvod relativně snadný los, když se mu do cesty postavil Andrea Pellegrino, v hlavní soutěži startující na divokou kartu. Papírové předpoklady ale selhaly.

Pavlásek do zápasu vstoupil velmi špatně, dvakrát si prohrál servis a rychle prohrával 0:3. Za nepříznivé situace se ale vzchopil a šesti vyhranými gemy v řadě získal první set na svoji stranu v poměru 6:3.

Druhou sadu načal lépe právě zkušenější hráč, když ve třetím gemu získal brejk, Pellegrino ho ale dokázal okamžitě rebrejknout. Tenisté si od dané chvíle drželi servisy až do stavu 5:5, kdy Pavlásek podruhé v setu získal podání soupeře a šel tak servírovat na vítězství v setu. Celou situaci, stejně jako následující tiebreak, ale neustál a o vítězi musela rozhodnout závěrečná sada.

Ve třetím setu nejprve český hráč nevyužil dva brejkboly v šesté hře, aby o dva gemy později získal po nevynucené bekhendové chybě soupeře důležitý brejk. Pavlásek sice za stavu 5:3 odvrátil dvě hrozby Itala, ten si ale ztracené podání přeci jen vzal zpátky.

Po dalších klidných gemech přišel na řadu druhý tiebreak zápasu. Favorit v něm dvakrát stáhl minibrejk domácího tenisty, potřetí se mu to ale již nepodařilo, kvůli čemuž překvapivě končí v prvním kole.

Veselý proti druhému nasazenému vzdal
Vítězství do své sbírky večer nepřidal ani Jiří Veselý. Čtyřiadvacetiletý hráč se potřetí v kariéře utkal s Kyle Edmundem, proti kterému v minulosti dvakrát prohrál, v Marrákéši však Britovi nevzal jediný gem.

Veselý si hned na úvod klání ztratil podání, aby posléze nevyhrál ani fiftýn při servisu protihráče. Český tenista hned na to čistou hrou dovolil Edmundovi druhý brejk a druhý nasazený si podruhé v zápase bez problémů podržel servis.

Níže postavený hráč na žebříčku v pátém gemu prohrával již 0:40 a ačkoliv všechny tři šance protivníka odvrátil, gem stejně ovládnout nedokázal. Okamžitě po konci hry šel Veselý k síti potřást Edmundovi rukou a to znamenalo předčasný konec utkání.

Grand Prix Hassan II, Marrákéš (muži, MOR, 501 345 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (65.) – Kyle Edmund (GBR, 26.) 0:5, skreč. Veselý

Open Citta Della Disfida, Barletta (muži, ITA, 43 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
ADAM PAVLÁSEK (208.) – Andrea Pellegrino (ITA, 341.)  6:3, 6:7(3), 6:7(6)