Čtvrtfinále Davis Cupu: Němci šokovali Španěly, Američané prvními semifinalisty

- Jan Vojkůvka

Sobotní čtyřhry mají za sebou hned ve třech destinacích. Francie se v Itálii ujala vedení a domácím se nedařilo ani ve Španělsku, kde jsou favorité zápasu na pokraji vyřazení s Německem. To Chorvaté se v domácím prostředí ujali vedení nad Kazachy.

Španělsko – Německo 1:2 (Valencia, antuka)
F. Lopez, M. Lopez – Puetz, Struff 3:6, 4:6, 6:3, 7:6(4), 5:7

Španělsko je po druhém dni čtvrtfinále Davis Cupu na pokraji vyřazení. V sobotní čtyřhře totiž nedokázalo využít role favoritů proti Němcům a po maratonském souboji prohrálo. Dvojice Feliciano Lopez a Marc Lopez prohrávala s Timem Putzem a Janem-Lennardem Struffem už 0:2 na sety, ale dokázala se herně zvednout a srovnat na 2:2.

V klíčovém osmém gemu páté sady však Španělé nevyužili hned pět brejkbolů a k dalším se už nedostali. Naopak Puetz se Struffem své soupeře v jedenácté hře brejkli a nakonec zvítězili po téměř pěti hodinách 6:3, 6:4, 3:6, 6:7(4), 5:7.

Domácí tak po dvou dnech prohrávají 1:2 a jsou na pokraji vyřazení. Jediný bod vybojoval v pátek Rafael Nadal, jenž se vrátil po zranění, a dnes se snažil své krajany podpořit alespoň bouřlivým fanděním z lavičky. Ani to ale nepomohlo.

Itálie – Francie 1:2 (Janov, antuka)
Bolelli, Fognini – Herbert, Mahut 4:6, 3:6, 1:6

Tradiční sobotní čtyřhra se konala i v Itálii. Zápas, do kterého v rolích favoritů nastoupili obhájci titulu z Francie, měl však oproti Španělsku hladký průběh. Francouzi nasadili elitní deblový pár Pierra-Huguese Herberta a Nicolase Mahuta, který za necelé dvě hodiny hry hladce porazili domácí dvojici Simone Bolelliho a Fabia Fogniniho 6:4, 6:3, 6:1 a poslal Francii do vedení 2:1.

Chorvatsko – Kazachstán 2:1 (Varaždín, antuka)
Dodig, Mektič – Chabibulin, Nedovjesov 6:7(2), 6:4, 6:4, 6:2

Dohráno je v sobotu také v Chorvatsku. Domácí Ivan Dodig a Nikola Mektič zvládli souboj ve čtyřhře s kazašským párem Timurem Chabibulinem a Alexanderem Nedovjesovem, které porazili 6:7(2), 6:4, 6:4, 6:2. Před nedělními dvouhrami tak Chorvaté vedou 2:1 na zápasy.

USA – Belgie 3:0 (Nashville, tvrdý povrch)
Harrison, Sock – Gille, Vliegen 5:7, 7:6(1), 7:6(3) a 6:4

Prvními semifinalisty letošního ročníku Davisova poháru se stali tenisté USA. Američané o svém postupu rozhodli již v sobotní čtyřhře, ve kterém pár Harrison, Sock dokázali porazit belgickou dvojici Gille, Vliegen po velkém boji po setech 5:7, 7:6(1), 7:6(3) a 6:4. Americký výběr se o finále utká v září s vítězem duelu Kazachstán/Chorvatsko.