Úleva, říkal Navrátil po deblu. Tým do baráže měnit nechce

- David Soumar

Vyšlo to a kapitán Navrátil si může spokojeně mnout ruce. Tým dokázal dovést přes Izrael až do baráže o Světovou skupinu. Navíc se povedlo postoupit v nejkratším možném čase – Češi slavili už po třetí čtyřhře. Potenciál v mladém v týmu vidí, na baráž by této sestavě věřil. „Do září by se ten tým měnit neměl, pokud hráči udrží tyhle výkony,“ ujistil.

„Spokojenost, ale každopádně i úleva,“ popisoval kapitán Navrátil pocity po vítězství ve čtyřhře. Veselý s Pavláskem totiž ztratili druhý set a v deblu se museli tahat až do rozhodují sady.

„Najednou se Izraelci zvedli, ten mladý začal výborně returnovat. Kluci se nepodporovali a začali hrát všechno jen křížem,“ hledal kapitán příčinu komplikace.

„Musíte chytit začátek třetí sady,“ říkal Navrátil svěřencům. To se povedlo. „Brejkli je, potvrdili a dali na 4:1. Pak to byla úleva pro všechny. S tím mladým klukem by to bylo v singlu ještě nepříjemné. Nevím, v jakém stavu byl Sela, ale to nemá cenu rozebírat,“ věděl lodivod českého týmu.

Spokojeně tak mohl začít hledět do budoucna. S výběrem, který se mu v Ostravě sešel, byl spokojený. „Tým potenciál má. Je mladý, každý tu má svou pozici. Zároveň ale nikdo nemá místo na kurtu jisté. Do září by se ten tým měnit neměl, pokud hráči udrží tyhle výkony,“ uvedl.

DO KOLUMBIE NE

Spokojený byl i Navrátil i s výkony Adama Pavláska, který se jinak na turnajích v poslední době spíše hledá. „Adam má týmové soutěže rád. Sám říkal, že kdyby podával takové výkony i na turnajích, byl by výš.“

Šanci o víkendu dostal i Václav Šafránek, pro kterého se jednalo o premiérový start v Davis Cupu. „Je to velice pracovitý kluk, jezdí trénovat k nám do Prostějova,“ doplnil kapitán o hráči, který se kvalifikoval jak na US Open, tak na Australian Open. „I on je určitým příslibem. Někdo dospívá později. Ne každý je jako Tomáš, který vyrazil do Davis Cupu už v osmnácti.“

Prvním úspěchem by to tuhle partu mohla být záříjová baráž. K postupu by Češi podle kapitána potřebovali dobrý los: „Určitě by byla příjemným losem doma Indie, která vyhrála své střetnutí. I Uzbekistán je v domácím prostředí velmi hratelný.

Stále je ale ve hře pár strašáků. „Určitě bychom nechtěli jet někam do Kolumbie, kde se bude hrát pomalu ve třech nebo čtyřech tisících metrů nad mořem. Je to dálka. Nevíme, jak by to tam vypadalo,“ říká Navrátil s tím, že hratelné by bylo i Rakousko nebo blízké Slovensko.