Noví tahouni týmu? Jednou to skutečně může stát na nás, ví Veselý s Pavláskem

- David Soumar

Ve společné čtyřhře to doklepli, i když to úplně snadné nebylo. Duo Pavlásek – Veselý přehrálo Erlicha s Olielem po setech 6:2, 3:6, 6:3 a český tým čeká v září baráž o postup do Světové skupiny. „Jestli máme na Světovou skupinu nebo na něco víc, ukáže až čas,“ říkal Adam Pavlásek o budoucí roli dvojice, která zařídila postup proti Izraeli.

Vyhráli spolu jako junioři v roce 2011 Galeův pohár, nyní bok po boku dokázali postoupit do baráže i v seniorském Davis Cupu. „Úplně často se nestává, aby hráči, kteří spolu hráli v juniorech, byli úspěšní ve stejném složení i v dospělé kategorii,“ dumal Jiří Veselý.

„Trochu symbolické,“ pokračoval Veselý, pro kterého je takový postup jako splněný sen. „Po tom Galeově poháru jsem si moc přál s Adamem vyhrát i v seniorském Davis Cupu. To se povedlo, i když je to zatím jen druhá liga.“

Novou a sebevědomou krev český tým rozhodně potřebuje. „Samozřejmě víme, že ta obměna v Davis Cupu nastává. Byli bychom rádi, kdybychom pokračovali v tom, co bylo v Ostravě, a naše mladá generace vrátila tým zpět mezi elitu. Věřím, že na to v tomto složení máme,“ říkal Veselý.

Právě ten v Ostravě zapsal českému týmu první bod, v pátek se přidal i Adam Pavlásek a následně oba utkání rozhodli ve čtyřhře. Proti Erlichovi s Olielem to ale snadné neměli. Rozhodoval až třetí set. „Doufali jsme, že ten mladý Izraelec nebude tak dobrý jako Erlich. Oni se ale skvěle doplňovali a možná byl Oliel i chvílemi lepší,“ uznal Pavlásek.

Izraelci se po prohrané prvním setu zvedli a poslali zápas do rozhodující sady. Před tou pomohla i Čechům i neobvyklá televizní nápověda. „Když jsme šli do šatny, viděli jsme Romana Jebavého v televizním rozhovoru. Říkal, že musíme hrát víc po lajně. Najednou jsme si to uvědomili. Erlich chodil na ty naše krosy úplně najisto. Kapitán nám to sice říkal už ve druhém setu, to ale člověk tolik nevnímal,“ usmíval se Veselý nad kuriózní pomocí.

Dvojice Pavlásek – Veselý tak nasměrovala tým do baráže. Tu výběr kapitána Navrátila sehraje letos v září. Nad případnými soupeři zatím tolik nepřemýšlí. „Budeme chytřejší ve středu, kdy proběhne los. Byli bychom moc rádi, kdybychom mohli hrát doma,“ řekl rozhodně Pavlásek.

Bude znovu stát úspěch či neúspěch týmu na stejné dvojici? „V budoucnu ten tým může skutečně stát na nás dvou. Tohle pro nás byla výborná zkušenost,“ ujistil Veselý