Návrat krále! Valencijská antuka patřila Nadalovi. Ten už opět trhá rekordy

- Tomáš Macák

Jako by měl oranžový povrch blahodárné účinky. Jakmile na něj vstoupil byl to okamžitě ten Rafael Nadal, kterého všichni znají. Vůbec na něm nebyla znát více než dva měsíce dlouhá pauza. Vše ve čtvrtfinále Davis Cupu odnesl Philipp Kohlschreiber, kterého španělská legenda porazila ve třech setech. Po herní absenci skutečně ani stopy. Jednalo se už o třiadvacátou výhru antukového krále v týmové soutěži v řadě!

Zdálo se, že mu tři roky reprezentování tuze chyběly. Před svými fanoušky kompletně sladěný do španělských národních barev vyrazil Rafael Nadal bojovat o semifinále Davis Cupu proti Německu. Červenou a žlutou jste mohli vidět na tkaničkách, potítkách či raketě. O triku a čelence ani nemluvě.

Na kurt, který se pro tento víkend nachází ve valencijské aréně určené pro býčí zápasy, vyrazil s velkou chutí se před domácím publikem ukázat. A jako by touha po úspěchu naplno vynahradila více než dvouměsíční herní pauzu, kterou musel Nadal vinou zranění z Australian Open absolvovat.

Philippa Kohlschreibera porazil ve třech setech 6:2, 6:2, 6:3 a dodatečně tak mohl oslavit to, že se od pondělí popáté v kariéře nachází na vrcholu žebříčku. Král byl zpět se vší parádou – pod španělskou vlajkou hrál Nadal snad ještě s větším nasazením, než jakým se prezentuje na tour.

Hotovo bylo za dvě hodiny a 35 minut.

Německý tenista sice dokázal Nadala během zápasu dvakrát brejknout, ovšem domácí hvězda oplácela mnohem silnější mincí. Na antuce, na které vyhrála v kariéře 53 titulů v rámci okruhu ATP, zkrátka byla jako ryba ve vodě.

Pro rodáka z Mallorky to byla v týmové soutěži neuvěřitelná třiadvacátá výhra v řadě. Nadal tak porážkou Kohlschreibera překonal rekord Davis Cupu. 

Do zápasu ale nevstupoval ve výhodné pozici. Kromě herního manka musel dohánět také skóre. První bod totiž pro svůj tým uzmul Alexander Zverev, který naopak nedal ve třech setech šanci Davidu Ferrerovi.

Právě německý talent bude v neděli Nadalovým soupeřem v souboji jedniček.

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz může tímto střetnutím nasměrovat Španělsko za prvním postupem do semifinále od roku 2012, kdy tenisté z Pyrenejského poloostrova skončili až v přímém souboji o titul, který nakonec prohráli s Českou republikou.