Čtvrtfinále Davis Cupu: Nadalův comeback přinesl Španělům vyrovnání

- Tomáš Macák, Radek Štohl

Davis Cup je od pátku pořádně na očích. Kromě nižších skupin se hrají také čtvrtfinálové zápasy. Zajímavý souboj je k vidění ve Valencii, kde Španělsko bojuje o postup mezi nejlepší čtyři týmy s Německem. Rafael Nadal se po dvou měsících vrátil do akce a po střetnutí s Philippem Kohlschreiberem srovnal stav zápasu na 1:1. Stejné skóre platí po prvním dni i v Chorvatsku a Itálii. Jen Američané v Nashvillu zvládli obě páteční dvouhry vyhrát.

Španělsko - Německo 1:1 (Valencia, antuka)
David Ferrer - Alexander Zverev 4:6, 2:6, 2:6
Alexander Zverev v úvodním zápase čtvrtfinálového duelu porazil Španěla Davida Ferrera 6:4, 6:2, 6:2. Německý talent si na menší potíže zadělal jen na úvod zápasu, kdy nedokázal potvrdit brejk z prvního gemu, v páté hře ale soupeři opětovně vzal podání a první sadu si již pohlídal. Ve zbylých dvou setech se pokaždé ujal rychle vedení 3:0 a ačkoliv pokaždé Ferrera nechal snížit, zápas bez problémů po skoro dvou hodinách dovedl k vítěznému konci. Ve druhém zápase na sebe narazí Rafael Nadal a Phillip Kohlschreiber.

Rafael Nadal - Philipp Kohlschreiber 6:2, 6:2, 6:3
Rafael Nadal se po více než dvou měsících vrátil po zranění na kurty a hned z toho bylo vítězství. V rámci čtvrtfinále Davis Cupu, které Španělsko hraje proti Německu, se poměrně hladce ve třech setech vypořádal s Philippem Kohlschreiberem v poměru 6:2, 6:2 a 6:3. Vyrovnal tak stav zápasu na 1:1. Pro rodáka z Mallorky to bylo první utkání, ve kterém bojoval za národní barvy od roku 2015.

Itálie - Francie 1:1 (Janov, antuka)
Andreas Seppi - Lucas Pouille 3:6, 2:6, 6:4, 6:3, 1:6
Lucas Pouille ve čtvrtfinále Davis Cupu dostal svoji zemi do vedení, když v pětisetovém duelu zdolal Itala Andrease Seppiho po setech 6:3, 6:2, 4:6, 3:6, 6:1. Pouille vyhrál úvodní dva sety poté, co ani jednou neztratil servis. Ve třetím gemu třetí sady navíc získal čtvrtý brejk v zápase, jeho soupeř ho ale dokázal rebrejknout. Seppi navíc v desáté hře sebral favoritovi podání a snížil na 1:2 na sety. Ve čtvrtém dějství tenisté na servisech předváděli kvalitní výkony, za stavu 0:1 si však slabší chvíli vybral Francouz. Pátá sada měla jasný průběh, Pouille protihráče dvakrát brejkl a po téměř třech hodinách zápasu získal utkání na svoji stranu.

Fabio Fognini - Jeremy Chardy 6:7, 6:2, 6:2, 6:3
Přes tři a půl hodiny se o druhý bod v rámci čtvrfinále mezi Itálií a Francií přetahoval Fabio Fognini a Jeremy Chardy. Úspěšnější byl nakonec favorizovaný Ital, který ale musel otáčet nepříznivé skóre. První set totiž prohrál v tiebreaku 6:7(6). Ve druhém ale dokázal Chardymu sebrat hned třikrát podání, zatímco sám se nechal brejknout pouze jednou, z čehož vyplynula výhra 6:2. Úplně stejně, 6:2, skončila i třetí sada, která měla identický průběh jako ta druhá. Čtvrtý set pak znovu ovládl Fognini, tentokrát 6:3, a srovnal tak stav čtvrtfinále na 1:1.

Chorvatsko - Kazachstán 1:1 (Varaždín, antuka)
Marin Čilič - Dmitry Popko 6:2, 6:1, 6:2
Marin Čilič bez problémů připsal Chorvatsku první bod v rámci jeho čtvrtfinálového zápasu proti Kazachstánu. Soupeřem chorvatské jedničky byl až hráč ze třetí stovky Dmitrij Popko, podle čehož také průběh jejich střetnutí vypadal. Ve třech setech dovolil Čilič Popkovi uhrát jen pět gemů. Celkově vyhrál za hodinu a 42 minut 6:2, 6:1 a 6:2.

Borna Čorič - Michail Kukuškin 6:3, 6:7, 4:6, 2:6
Kazachstán srovnal čtvrtfinálový zápas s Chorvatskem zásluhou Michaila Kukuškina, který překvapil vítězstvím nad favorizovaným Bornou Čoričem. Velkého úspěchu dosáhl ve čtyřech setech navzdory tomu, že první sadu prohrál 3:6. Následující set si uzmul v tiebreaku 7:6(5), a pak už měl práci postupně snazší a snazší. Sadu číslo 3 vyhrál 6:4 a poslední 6:2. Po první hracím dni je tak stav utkání 1:1, neboť úvodní duel patřil Marinu Čiličovi, který porazil Dmitrije Popka.

USA - Belgie (Nashville, tvrdý povrch)
John Isner - Joris De Loore 6:3, 6:7(4), 7:6(8), 6:4
Sam Querrey - Ruben Bemelmans 6:1, 7:6(5), 7:5
Čtvrtfinále Davis Cupu v americkém Nashvillu rozehráli domácí tenisté výborně. V první dvouhře John Isner, čerstvý šampion z Miami, porazil Belgičana Jorise de Looreho 6:3, 6:7(4), 7:6(8), 6:4 a vybojoval první bod. Ten druhý záhy přidal Sam Querrey v duelu s Rubenem Bemelmansem, jehož přehrál 6:1, 7:6(5), 7:5.