ITF razantně změní juniorský žebříček

- Jan Vojkůvka

Poslední změnu na juniorském žebříčku provedla Mezinárodní tenisová federace v roce 2004. Tehdy zavedla kombinovaný ranking, aby docílila většího zájmu vycházejících hvězd bílého sportu o soutěže ve čtyřhře. Po čtrnácti letech chystá změny nové a budou se týkat razantně přeměněného bodování.

Prozatím ITF do juniorského žebříčku započítává nejlepší výsledky tenistů z šesti turnajů ve dvouhře a šesti turnajů ve čtyřhře. Kritice však čelila zejména za svůj formát bodování, kdy vítězové grandslamových juniorek získali pouze 250 bodů, přičemž vítěz turnaje o kategorii nižší dosáhl hned na 150 bodů.

Velký nepoměr se ITF rozhodla radikálně změnit a posunout grandslamové turnaje a mládežnické olympiády na pomyslný vrchol „potravního řetězce“, kam grandslamy patří i mezi profesionály. Nově tak vítěz grandslamové juniorky obdrží hned 1000 bodů. Novinkou je také osamostatnění Junior Masters, za který vítěz získá 750 bodů.

Dál je řazení turnajů stejné jako doposud, akorát s jinými bodovými ohodnoceními. Za turnaje Grade A (Porto Alegre, Trofeo Bongliflio, Ósaka, Abierto Juvenil Mexicano a prestižní Orange Bowl), které byly doteď na stejné úrovni jako grandslamy, budou ohodnoceny ziskem 500 bodů, což je dvojnásobek oproti současnému stavu.

Výrazně si pak polepší i turnaje z kategorií 1, 2, 3 a 4. ITF si od toho slibuje nejen zvýšený zájem juniorů hrát na největších turnajích, kde nyní vskutku půjde o výraznou porci bodů, ale také větší průkaznost samotného žebříčku. Na čelních pozicích by měli být opravdu nejlepší z nejlepších. Nebude tak už moci nastat situace, kdy by vítěz šesti turnajů Grade 1 byl žebříčkově výše postaven než vítěz dvou juniorských grandslamů.