Pavláskovy nervíky? S mým bodem bude uvolněnější, říká odhodlaně Veselý

- David Soumar

Jako první se v pátek na kurtu v porubské RT TORAX Areně ukáže Jiří Veselý. Do zápasu s Edanem Lešemem půjde v roli favorita, bod se od něj bude spíše očekávat. S tlakem v souvislosti s očekávaným vítězstvím je smířen a je odhodlán mu úspěšně čelit. „Je to sice pozice zodpovědnosti, ale jsem připraven,“ uvedl po čtvrtečním losu. Po něm se na kurtu ukáže Adam Pavlásek, který se v daviscupové dvouhře ukáže poprvé. „Kybych já přinesl první bod do té šatny, tak to pro něj bude daleko uvolněnější,“ ví česká jednička.

Soupeř je sice žebříčkově níže, Veselý si ale uvědomuje, že na tuto skutečnost nesmí brát žádný ohled. „Musím se soustředit na svou hru a odvést dobrý výkon,“ uvádí s tím, že toho o soupeři příliš neví: „Skutečně toho moc není. Už nějaký zápas v Davis Cupu odehrál. Je asi 270., ale na žebříček se člověk moc dívat nemůže.“

Sebevědomí Veselému dodává i antuka. Ta mu zatím sedí výborně. „Jelikož je povrch připraven pouze na ten jeden týden, je ta antuka trochu jiná. Tak to ale v hale bývá. Vlastnosti jsou vždy ale velmi podobné. Jsme s povrchem velmi spokojeni.“ 

Zato jeho soupeř Edan Lešem má s antukou jen minmální zkušenosti. „My na antuce hrajeme nejraději. Izraelci jsou zvyklí spíše na tvrdý povrch,“ vysvětloval český dlouhán.

Do karet by Veselému mohla hrát i role papírového favorita. I ta ale bývá někdy ošidná, či dokonce svazující. „Tady o této situaci už vím dost dlouho. Vím, že se to vítězství ode mě očekává. Je to sice pozice zodpovědnosti, ale jsem připraven,“ zní odhodlaně.

Los se vyvedl i v tom smyslu, že by v případě očekávané výhry šel Adam Pavlásek do své premiérové dvouhry s vedením v zádech. „U Adama asi budou trochu nervíky, jelikož hraje dvouhru poprvé. Kdybych já přinesl první bod do té šatny, tak to pro něj bude daleko uvolněnější,“ má jasno Veselý.

Česká jednička má s bojem s daviscupovou atmosféru zkušenosti. Může tak tušit, co jeho parťáka ve druhém pátečním singlu čeká. „Každý se s tou atmosféru Davis Cupu spřátelí jinak. Já sám jsem to strastně dlouho hledal. Ne vždy se mi tu pohodu povedlo najít.“

„Adam je typ člověka, pro kterého to nebude problém. Nebude si s tím lámat hlavu,“ věří v hladký průběh.

Zkušenější Veselý na úvod hracích dní okusí novinku – daviscupový zápas na dva vítězné sety. I tuto volbu kvituje. „Ušetří se spousta sil. Pro diváky to nebude zdlouhavé jako zápasy na tři sety,“ říká s tím, že každá mince má dvě strany: „Člověk musí být od samého začátku maximálně soustředěný. Po prohraném prvním setu už je méně prostoru na to, aby zápas otočil.“ Na tuto situaci jsou ale hráči zvyklí z turnajů.