Davis Cup rozlosován: V pátek začne Veselý s Lešemem, dvojkou Pavlásek

- David Soumar, Filip Lefenda

Boj o baráž Davis Cupu je za dveřmi. Známe i nasazení zápasů do páteční a sobotních zápasů, které určil los. Ten proběhl ve čtvrtek po poledni na ostravské Nové radnici. V pátek zahájí duel Jiří Veselý proti Edanu Lešemovi, po nich se na kurt vydají Adam Pavlásek a Dudi Sela. Páteční duely začnou v 15 hodin, sobotní program poté odstartuje čtyřhrou už od 12 hodin.

Kapitán Navrátil využil možnosti do týmu nominovat pětici hráčů. V Ostravě se mu tak sešel tým ve složení: Jiří Veselý, Adam Pavlásek, Václav Šafránek, Lukáš Rosol a Roman Jebavý. Český kapitán tak měl z čeho vybírat.

Do akce nakonec v pátek pošle Veselého s Pavláskem. Prvně jmenovaný se střetně na úvod s Edanem Lešemem, Pavlásek pak vyzve izraelskou jedničku Dudiho Selu. „Rozhodl jsem se až dneska ráno, nebylo to jednoduché,“ přiznal Navrátil. „Pro Lukáše hovoří zkušenosti, v posledních daviscupových utkáních vždy podržel a odehrál výborné zápasy. Na druhou stranu jsme tým a rozhodlo to, že Adam se lépe adaptoval,“ prozradil a svou volbu dále rozvedl.

„Lukáš se v téhle hale necítí moc dobře, jsou na něm vidět menší rezervy. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro Adama. Je to zatím jen na pátek. Proti technické hře Sely má větší šanci s ním odehrát vyrovnaný zápas, nebo ho možná i porazit,“ myslí si šedesátiletý kouč.

Právě před zkušeným Selou kapitán Navrátil dříve varoval. „Je to technický hráč. Za svou kariéru už na antuce odehrál turnajů poměrně dost,“ uvedl na otázku aktuální nelichotivé bilance izraelského šikuly na antuce (z posledních třinácti zápasů na tomto povrchu vyhrál jen dva).

V sobotních zápasech si tenisté své soupeře prohodí – k vidění bude souboj jedniček a vzájemný souboj týmových dvojek. Jako první ale na řadu přijde čtyřhra. Do té byl za českou stranu zatím nahlášen pár Jebavý, Rosol, na druhé straně byl po bok deblového specialisty Erlicha nominován Oliel. Vše se ale může změnit.

„Vždy říkám, že je jedno, kdo začíná, teď jsem za to ale rád. Jirka by měl splnit roli jedničky. Měli bychom vést 1:0 a Adamovi by se pak mělo hrát lépe. Je to dobré i ze sobotního pohledu, kde můžeme Jirku zapojit i do čtyřhry, a tak bude více odpočatý,“ netají, že možná nakonec sáhne ve druhém hracím dnu ke změně.

Češi budou chtít těžit z antuky, která soupeřům nesedí, a především z domácího prostředí. Stále je k dispozici ještě několik volných permanentních vstupenek. Pokud chcete podpořit české hráče v cestě do baráže, můžete nakoupit vstupenky v síti Ticketportal.  

Pátek (od 15:00):
Jiří Veselý – Edan Lešem
Adam Pavlásek – Dudi Sela

Sobota (od 12:00):
Roman Jebavý, Lukáš Rosol – Jonathan Erlich, Jišaj Oliel
Jiří Veselý – Dudi Sela
Adam Pavlásek – Edan Lešem