Antuka jako výhoda? Veselý ji miluje, Izraelci nenávidí

- Jan Vojkůvka

Důvodů, proč si vybrat pro střetnutí s Izraelem antuku, bylo mnoho. Ať už je to obliba ze strany české jedničky Jiřího Veselého, dlouhodobá úspěšnost na tomto povrchu, nebo neoblíbenost ze strany soupeře. V RT TORAX aréně tak vznikl dvorec, který má pomoci českému týmu postoupit do zářijové baráže.

Poslední dvě utkání na antuce přitom český daviscupový tým prohrál. Mnozí si při pohledu na tuto bilanci řeknou, že zvolit červený povrch možná nebylo to pravé ořechové a zároveň si pomyslí, že si toto sdělení protiřečí s tím původním. Pravda je ovšem trochu jinde – i přes loňskou prohru v Nizozemsku a porážku z Francie z roku 2014 je antuka velmi úspěšným českým povrchem.

Za posledních deset let Češi odehráli v Davis Cupu celkem jedenáct utkání a hned sedmkrát odcházeli z kurtu jako vítězové a to včetně dramatických střetnutí proti Srbsku a Argentině v roce 2012, kdy získali v týmové soutěži celkové prvenství.

Nejoblíbenější povrch
Česká jednička Jiří Veselý má antuku nejraději ze všech povrchů, na kterých se tenis hraje. Posbíral na ní šest titulů z challengerů a tradičně ho každým rokem právě antuka drží v plusové zápasové bilanci. Podobné je to pak i s Lukášem Rosolem, kterému se na antuce podařilo získat v roce 2013 premiérový titul na okruhu ATP v Bukurešti.

Obdobná situace je i u Adama Pavláska, Václava Šafránka a Romana Jebavého. Pavlásek, který vyhrál doposud na challengerech celkem tři turnaje, triumfoval vždy pouze na antuce.

Izraelci se antuce vyhýbají
Být výběr povrchu na izraelském týmu, antuce by se obloukem vyhnuli. A není se čemu divit. Jejich jednička Dudi Sela na tomto povrchu během dlouhé profesionální kariéry vyhrál jen 38 zápasů a prohrál jich hned 59.

Pouhé tři zápasy na antuce odehrál během kariéry Edan Leshem a zkušenosti osmnáctiletého Yshaia Oliela nejsou o moc větší. Asi málokoho překvapí, že Izraelci naopak milují tvrdý povrch.

Což je také jeden z důvodů, proč v ostravské Porubě využít právě antukového dvorce. Na něm se český tým chce pokusit nastartovat svou cestu zpět mezi elitu.