Tenisoví rekordmani. Kdo strávil nejdelší dobu na čele žebříčku?

- Jan Vojkůvka

Pokud je vaše odpověď Roger Federer, pak se mýlíte. Tenisové žebříčky, které byly zavedeny v letech 1973 a 1975 zná hned tři déle sloužící světové jedničky. Není pak divu, že se jedná o legendy ženského tenisu, přičemž Federer je nejdéle sloužící mužskou jedničkou.

Švýcarský tenista, který se na čelo světového žebříčku vrátil v únoru letošního roku a na začátku dubna opět přepustil pozici jedničky Rafaelu Nadalovi, prozatím odsloužil jako vedoucí muž žebříčku 308 týdnů, bude mít v nadcházejících měsících nejspíš ještě spoustu času, jak svou bilanci vylepšit. Za těmi nejlepšími ale přeci jen stále zaostává.

Rekordmankou mezi všemi je německá tenistka Steffi Grafová, která jako jediná v historii dokázala vybojovat Golden Slam, tedy během jednoho roku vyhrát všechny grandslamy a k tomu olympijské hry. Stalo se tak během její dominantní sezony v roce 1988. A není tak divu, že právě této hráčce patří pomyslná koruna pro nejdéle sloužící světovou jedničku. Na čele ženského rankingu strávila 377 týdnů.

S úctyhodným odstupem je na druhém místě Martina Navrátilová, pro změnu vládkyně wimbledonských pažitů, která byla královnou žebříčku 332 týdnů. Třetí je pak Serena Williamsová. Rekordmanka v počtu grandslamových titulů z tzv. Open éry s 23 triumfy byla na čele 319 týdnů.

Roger 'Maestro' Federer tak zaujímá s 308 týdny čtvrté místo mezi rekordmany. Pátý je Pete Sampras (286), šestý Ivan Lendl (270), sedmý Jimmy Connors (268) a na osmém místě je další žena Chris Evertová (260). V první desítce jsou pak ještě Novak Djokovič (223) a Martina Hingisová (209).