Zatím jsme spokojení. Snad budeme i po sobotě, věří Navrátil. Kurt je podle něj perfektní

- Filip Lefenda, David Soumar

Po dlouhých osmnácti letech se čeští tenisté představí opět v hale v Porubě. První krok v cestě za návratem mezi světovou elitu chtějí svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila udělat proti Izraeli. A zatím jim hraje vše do karet. „Začátky na antuce nejsou nikdy úplně ideální, tento kurt je ale připraven opravdu perfektně. Zatím jsme spokojení, snad budeme i po sobotě,“ chválil si prostředí po prvním tréninku šedesátiletý stratég v rozhovoru pro Tenisový svět.

Český kapitán absolvoval se svým týmem v pondělí první trénink a prostředí porubské RT Torax Arény si nemohl vynachválit. „Hala je opravdu hezká. Velká spokojenost je i s kurtem. Začátky na antuce nejsou nikdy úplně ideální, tento kurt je ale připraven opravdu perfektně,“ liboval si Navrátil. „Otázkou je, jaký bude pro utkání, protože na něm budeme každý den pět hodin my i Izraelci trénovat. Doufám ale, že vydrží,“ dodal na adresu ostravské antuky.

Ta by měla být velkou českou výhodou. „Mí hráči na ní vyrůstali, hrají na ní hodně turnajů,“ zdůvodňoval volbu povrchu Navrátil. „Izraelci pro změnu vyrůstali na betonu, na antuce hrají víceméně jen v Paříži, pak už ne. Doufám, že jsme se rozhodli správně,“ věří šéf českého týmu.

Izraelská jednička, 98. hráč světa Dudi Sela, odehrál za posledních šest sezón na antuce jen třináct zápasů, z toho vyhrál pouhé dva! „Je to technický hráč. Za svou kariéru už na antuce odehrál turnajů poměrně dost. Také čtyřicetiletý deblista Erlich ji zná,“ podotýkal Navrátil, že úplnou neznámou pro hostující výběr oranžový písek zase není. Věří ale, že více bude sedět našim.

Rosol je fit

V týmu, jehož jedničkou bude Jiří Veselý, nechybí ani Lukáš Rosol, jehož nominace mnohé překvapila. „S Lukášem jsem mluvil a dohodli jsme se, že po dvou turnajích, které odehraje ve Španělsku, mi dá vědět, jak na tom je. Řekl, že je stoprocentně připravený, a že má po tom půlroce, co turnaje prakticky nehrál, velkou chuť,“ zmínil jeden z hlavních důvodů, proč padla volba i na dvaatřicetiletého borce. „V poslední době odehrál v Davis Cupu velice kvalitní utkání, nezklamal mě. Jednoho zkušeného hráče určitě potřebujeme,“ pochvaloval si předchozí zkušenosti s Rosolem nehrající kapitán.

Nováčkem v týmu je naopak třiadvacetiletý Václav Šafránek. „Na konci loňské sezóny i v letošním roce prokázal veliké zlepšení,“ všiml si výkonnostního progresu Navrátil. „Nová éra hráčů v čele s lídrem Jirkou Veselým mají Davis Cup teprve před sebou. Z toho důvodu jsem volil i Šafránka, aby se otrkal a okusil atmosféru. Budoucnost je v těchto mladých hráčích. Myslím, že tým máme perspektivní,“ zůstává kapitán po odchodech někdejších tahounů Berdycha se Štepánkem optimistou.

Nálada je výborná

První výzva se kvapem blíží, souboj s Izraelem, v němž budou Češi velkými papírovými favority, startuje už v pátek. V týmu zatím panuje i díky společným aktivitám výborná nálada. „Tenis je individuální sport a kluci jezdí celý rok po turnajích, tady jsme ale vždy týden spolu. Jsou i společné večeře, to jsou pak kluci vždycky spokojení,“ usmíval se Navrátil.

„Hlavně ale doufám, že budeme spokojeni i v sobotu, kdy bude utkání končit. Věřím, že získáme tři body a budeme mít možnost porvat se na podzim o návrat do Světové skupiny,“ zakončil povídání muž, jenž český tým v letech 2012 a 2013 dovedl k zisku Salátové mísy.

Vstupenky na zápas Česko – Izrael jsou stále v prodeji.