Recept na Izraelce? Dva body přes dvojku, říká Jebavý. Na čáře byl v plusu

- Filip Lefenda, David Soumar

Jednou ze zbraní českého daviscupového týmu je i aktuálně nejlepší tuzemský deblista Roman Jebavý. Osmadvacetiletý tenista získal v loňské sezóně šest turnajových titulů, ten vůbec první z okruhu ATP přitom vybojoval v Istanbulu po boku Jiřího Veselého. Nastoupí spolu oba kamarádi i v sobotu? „Nějaké varianty tam jsou,“ přiznává Jebavý. Ten vidí klíč k úspěchu přes izraelskou singlovou dvojku Leshema. „Pak už se nám snad povede vyhrát jeden ze zbylých tří zápasů a dotáhneme to,“ přál si v rozhovoru pro Tenisový svět po prvním tréninku.

Český daviscupový tým má za sebou v Ostravě první trénink. Jak se cítíte?
Je to příjemné. Hala je docela hezká, povrch dobrý. Výborně se o nás starají, máme pěkný hotel, auta fungují. Vše je super.

Přechod z Ostravar Arény do té porubské se tedy zatím jeví pozitivně?
Určitě. Já jsem tedy v Ostravar Aréně nikdy nehrál, takže nevím, jak to tam působilo, ale hala je v pohodě. Není pro tolik lidí. I když je to jen druhá liga, mohlo by být plno – to by také mohla být výhoda. Je to tu opravdu hezké, všechno, jak má být.

Jaká zatím panuje v týmu před zápasem s Izraelem nálada?
Je docela v pohodě. Všichni se známe, jsme dobří kamarádi. Nálada je bojovná. Věříme, že to zvládneme.

Na konci tréninku jste hráli nějakou hru. Řeknete blíže, o co šlo?
Vždy na začátku nebo na konci tréninku hrajeme čáru. Hází se tenisákem na základní čáru, a kdo se jí přiblíží nejvíce, ten vyhrává. Je to i o nějaké peníze…

Kdo dnes vyhrál?
Bylo nás tolik, že ani nevím. Já jsem byl naštěstí v plusu (smích).

Zpátky k zápasu. Co očekáváte od svých soupeřů?
Jedničkou je Dudi Sela, je nepříjemný na každém povrchu. Je jejich hlavním motorem. Mají rovněž nepříjemný debl, Erlich byl kdysi v první desítce. Bude to těžké, ale myslím, že bychom mohli udělat oba body přes dvojku, a pak se nám snad povede vyhrát jeden z těch zbylých tří a dotáhneme to.

Zmínil jste debl, ten se týká hlavně vás. Jak se připravujete? Už víte, zda a s kým budete hrát?
Ještě nevím nic. Zatím jsme to neřešili, dnes byl první trénink. Nějaké varianty tam ale jsou. Když mě kapitán nominuje, tak půjdu hrát. Myslím, že buď s Jirkou, nebo Adamem. Uvidíme, nechám to na kapitánovi.

Co se dá během těch páru dnů před utkáním natrénovat?
Není to ani tak o trénování, jako spíše o tom zvyknout si na podmínky, na kurt. Teprve včera byl dostavěn, takže je to o tom zvyknout si na něj a na míče, a připravit se co nejlépe na pátek a sobotu.