Musíme k tomu přistoupit profesionálně, nabádá Veselý

- Michal Janoštík, Radek Štohl

Jiří Veselý o víkendu povede český daviscupový tým za postupem do baráže. Společně se svými krajany se v pátek a v sobotu pokusí přejít přes Izrael, ve kterém plní roli jedničky Dudi Sela, aktuálně osmadevadesátý hráč žebříčku. Veselý vnímá Českou republiku za favorita duelu, přesto svého soupeře nepodceňuje. Bývalý nejlepší junior světa zároveň očekává podporu domácích fanoušků. „Myslím si, že atmosféra bude dobrá," prohlásil exkluzivně pro Tenisový svět hráč, který v Davis Cupu odehrál patnáct utkání.

Po roce a tři čtvrtě se Česká republika v rámci Davis Cupu představí na domácí půdě a nejen Veselý to bere velmi pozitivně. 

„Je to pro nás všechny příjemná změna, protože delší dobu jsme tu nehráli a všichni se na to moc těšíme," uvedl v nedělním povídání a připomněl tak skutečnost, že z posledních pěti zápasů v týmové soutěži hráli Češi doma jen jednou.

„Věříme, že se nám znovu podaří probojovat zpátky mezi elitu. Loni se nám to trochu vymklo z rukou," vzpomíná na vedení 2:0 na půdě Nizozemska, které nakonec celé klání otočilo a poslalo tak soupeře po jedenácti letech z největší skupiny. 

Jedním dechem zároveň dodává. „Jsme nachystani udělat všechno pro to, abychom se tam opět vrátili. Rovněž věříme, že všichni doma nám pomůžou."

Zápas o postup do báraže, která se bude konat v září, sice hostí Ostrava, ale na místo tradiční Ostravar Arény čeká tenisty zápolení v porubské RT Torax Areně. V ní se naposledy Česká republika ukázala před osmnáctil lety, kdy udolala Velkou Británii.

„Tohle nám ani moc nevadí. Podle mého názoru lidé přijdou a atmosféra bude dobrá, což je důležité. Samozřejmě je to až druhá liga, takže možná je lepší, když se hraje v menší hale. Nejsem si jistý, zda by do velké arény přišel plný dům," poukazuje na menší atraktivitu soupeře.

Celé víkendové boje proběhnou na antukovém povrhu a to by mohlo více notovat českému výběru. „Vyhovuje to jak mně, tak i celému týmu. Všichni jsme na antuce vyrostli, volba byla relativně jednoduchá."

Největší hvězdou týmu z Blízkého východu je Dudi Sela, který před devíti lety dovedl svůj celek do semifinále Davis Cupu. Momentálně ale figuruje až na konci první stovky žebříčku a od roku 2016 vyhrál na antuce jediný ze šesti zápasů.

„V nominaci mají ještě slušného deblistu, (Jonathan Erlich - bývalý pátý hráč čtyřhry, vítěz čtyřhry Australian Open 2008 - pozn. red.) ostatní však příliš neznám, takže je nemůžu hodnotit. Přes týden bude čas se na ně podívat."

„Podle papírových předpokladů by to pro nás měla být velká šance. Musíme k tomu ale přistoupit zodpovědně, profesionálně a pokusit se tři body co nejrychleji získat."

V posledních dnech velkou diskuzi vyvolal návrh na změnu státní hymny, kterou inicioval Český olympijský výbor, Veselý to ovšem příliš nevnímal. 

„Zaregistroval jsem to pouze v rychlosti, ani jsem to vlastně neslyšel. Nedovolím si to tedy hodnotit," uzavřel tenista, který v Davis Cupu vyhrál šest zápasů.

í