Rosol jako daviscupový žolík? Bolest v achilovce už necítím, hlásí připravenost

- Michal Janoštík, Jan Vojkůvka

Poslední měsíce nebyly pro Lukáše Rosola úplně nejpříjemnější. Český reprezentant se potýkal s vleklými problémy s achilovkou, kvůli které musel v říjnu dokonce na operaci. Po doléčení se ale stihl v březnu vrátit a byl pozván kapitánem Jaroslavem Navrátilem do týmu, který má vybojovat o víkendu zářijovou baráž.

Rosolovi se v Davis Cupu tradičně daří. Před dvěma lety překvapil výhrami nad Alexanderem Zverevem či Jo-Wilfriedem Tsongou, loni pak v baráži udolal skvěle hrajícího Robina Haaseho. Ani to ale nestačilo a Češi přišli o vedení 2:0 po prvním dni.

Českého tenistu, který by mohl v souboji s Izraelem hrát dokonce na pozici české dvojky za Jiřím Veselým, na podzim trápily zdravotní problémy, kvůli kterým musel předčasně ukončit sezonu. Vrátil se však včas, aby stihl další důležitý reprezentační sraz.

Jak se cítíte před náročným týdnem?
V první řadě děkuju kapitánovi za to, že jsem znovu nominovaný. Po zdravotní stránce si cítím už mnohem lépe, odehrál jsem i pár zápasů na turnajích, což bylo mým cílem před Davis Cupem. Věřím, že dostanu možnost o víkendu bojovat o české body.

Dlouho jste kvůli zranění nehrál, čekal jste, že byste mohl být nominován?
Hlavně jsem začal hrát s tím, abych konečně už hrál. Začal jsem měsíc a půl předtím, než bych dostal protected ranking (chráněný žebříček, který obdrží dlouhodobě zranění tenisté, pozn. redakce). Myslím si, že když jsem teď odehrál dva turnaje a sedm singlů, tak proč ne.

Po fyzické stránce bylo všechno v pořádku?
Zápas od zápasu jsem se cítil lépe. Bolest achilovky, kterou jsem měl zraněnou, už žádná není. Věřím, že se blýská na lepší zítřky.

Český tým si pro zápas s Izraelem vybral antuku. Jak vám tento výběr sedí?
Myslím si, že antuka je, skrz to, jak se rozjíždí sezona a po Miami začíná antuková sezona, dobrou volbou. Co se týče protihráčů, tak to je povrch, který jim bude asi nejméně sedět.

Co víte o svých nadcházejících soupeřích?
Znám dva z jejich týmu. Dudiho Selu, se kterým jsem odehrál už dva zápasy, pár tréninků a známe se navzájem. Co se týká deblisty Erlicha, tak jsme už hráli s ním i proti němu. To už je matador, co má odehráno spoustu sezon, takže i s ním se známe dobře. Věřím ale, že máme natolik kvalitní tým a víc vyrovnaný, že bychom mohli v pátek a v sobotu uspět my.

Tradičně se zápasy hrají v Ostravar aréně, tentokrát zamíříte do Poruby. Jak vnímáte tuto změnu?
Osobně jsem ještě v RT TORAX aréně nehrál, takže věřím, že to bude pro nás změna třeba k lepšímu. Máme podporu domácích fanoušků a budeme se o to opírat. I když jich nebude třeba deset, patnáct tisíc, tak i ta menší hala, menší aréna nám může pomoci v tom, abychom postoupili dál.

Minulý týden se hodně hovořilo o nové hymně, o její možné hymně. Jaký na to máte názor?
Slyšel jsem, že má být delší. Klidně, jsem pro, ale že bych na tom nějak lpěl... Hlavně, abychom ji slyšeli co nejčastěji.