Sešlost šampionů? V portugalském Estorilu chce hrát elitní společnost

- Jan Vojkůvka

Devětadvacátý ročník Estoril Open se může stát jedním z nejprestižnějších v historii portugalského turnaje. Z první dvacítky sice figurují v entry listu prozatím jen tři hráči, ale podle turnajového ředitele Joaa Zilhaa se doslova strhnul boj o divoké karty. Mezi zájemci figurují i jména velkých šampionů.

Na antukovém turnaji v Estorilu, na kterém v posledních letech slavili triumf Pablo Carreno-Busta, Nicolas Almagro a Richard Gasquet, se může v letošní sezoně sejít opravdová přehlídka tenisových superhvězd.

O velká jména neměl estorilský turnaj nikdy nouzi, ale jen málokdy by se v Portugalsku mohla sejít tenisová smetánka v takovém počtu. Posuďte sami – o divokou kartu se uchází hráči jako Novak Djokovič, Stan Wawrinka, Milos Raonic, nebo Kei Nišikori.

To by pro turnaj, na kterém aktuálně mají jistotu startu člen elitní desítky Kevin Anderson, obhájce titulu Carreno-Busta, nestárnoucí David Ferrer a australský rebel Nick Kyrgios, přineslo obrovské zvednutí zájmu o plánovaný ročník. Djokovič s Wawrinkou navíc na portugalské antuce už jednou triumfovali a patří mezi oblíbence místních fanoušků. Srb zvítězil v roce 2007 a Švýcar roku 2013.

Pro tenisové hvězdy, jež mají zájem startovat v Estorilu, který předcházím turnajům Masters v Madridu a Římě, však zbývají už jen tři divoké karty. Tu první obdržela australská kometa Alex De Minaur, sedmnáctiletý mladík, který se zařadí po bok dalších vycházejících hvězd bílého sportu, jimiž jsou Daniil Medveděv, Frances Tiafoe, či Stefanos Tsitsipas.

O udělení dalších divokých karet se bude rozhodovat v následujících týdnech. Činovníci turnaje mají ale už teď těžkou hlavu z toho, komu nechat pomyslného černého Petra.