Federer o budoucnosti: Chci hrát co nejdéle a vyhrávat grandslamy

- Jan Havlovic

Šokující porážka Rogera Federera ve druhém kole turnaje v Miami znamená, že švýcarský tenista v pondělí klesne na druhé místo světového žebříčku. Samotného Federera to však příliš netíží. „Už to není tak podstatné,“ říká. Šestatřicetiletý tenista naopak hledí do budoucnosti. „Chci hrát co nejdéle,“ hlásí odvážlivě.

Rozjetý Federer zažil nejlepší vstup do sezony v kariéře. Od finále v Indian Wells však schytal dvě porážky, tu poslední od Australana Kokkinakise ve druhém kole Miami Open. Nyní čeká švýcarského hráče zasloužený odpočinek. Antukovou sezonu totiž stejně jako loni vynechá.

V novém vydání žebříčku ATP Federer klesne na druhou příčku. „To není tak podstatné,“ mávne rukou Švýcar. „Nejdůležitější pro mě bylo, že jsem se dostal na pozici jedničky už v Rotterdamu,“ citují Federera stránky tennisworldusa.org.

Federera mrzí především nedávná porážka na oblíbeném turnaji v Miami, kde třikrát triumfoval. „Ta prohra mě hodně bolí,“ přiznal.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se nyní zaměřuje na druhou část sezony. „Nyní se těším na dlouhou přestávku. Chci dobře potrénovat, abych byl dobře připravený,“ vyřkl Federer své plány pro následující týdny.

Federerův cíl pro následující týdny je jasný: „Chci hrát co nejdéle to bude možné. Chci také vyhrávat další grandslamové trofeje,“ dodal Švýcar závěrem.