Futures v Brně: Šafránek s Nejedlým a Michnevem v semifinále

- David Soumar, Radim Sochor

Brněnský turnaj už postoupil do další fáze. Čtvrteční program nabídl čtvrtfinálové duely singla a semifinále čtyřhry. Ve dvouhře se fanoušci českého tenisu mají na co těšit, neboť v semifinále uvidí hned tři české hráče.

Čtvrtfinálové duely brněnského turnaje domácí fanoušky nenudí. I v této fází turnaje má český tenis bohaté zastoupení. Už v první rundě se na dvorcích představili tři domácí borci. Václav Šafránek nejprve rozehrál duel s domácím Filipem Doleželem. 

Utkání se rozhodovalo už v prvním setu, který Šafránek ovládl poměrem 6:4. Dvakrát soupeře brejknul a svůj servis až na jednu výjimku podržel. Následná sada už byla významně rychlejší, netrvala ani půl hodinu a první nasazený si ji uzmul poměrem 6:1. 

Doležel dokonce v první sadě vedl 3:1, pak ale první nasazený zabral. „Začátky mi vždy vycházejí, hodně do toho chodím. Docházely mi pak síly, nemohl jsem pořádně podávat. Nehrál jsem dle mých představ. Vašek byl lepší,“ říkal poražený čtvrtfinalista. 

„Dnešní zápas byl hodně ovlivněný tím, že se s Filipem dobře známe, jsme jedni z nejlepších kamarádů. Bylo to zvláštní, byl jsem z toho trošku nervózní. Pak jsem se ale rozehrál a od druhého setu jsem to měl pod kontrolou.“

Souběžně s předchozím kláním se o postup začal rvát i Pavel Nejedlý, kterému čelil Rakušan Pichler. Výsledek 6:2 a 6:1 skoro napovídá, že Čech proklouzl do semifinále brněnského futuru snadno. Rakouský tenista však dokázal vzdorovat skoro dvě hodiny.

„Dnes jsem předvedl jeden z nejlepších výkonů, nevybavuji si, kdy jsem takhle dobře naposledy hrál,“ hodnotil zápas postupující tenista. Soupeř si vzal desetiminutový medical time-out, avšak Pavel se rozhodit nenechal: „Přemýšlel jsem, co to se mnou udělá, ale skákal jsem celou dobu přes švihadlo, abych udržel nohy zahřáté. První gem byl nervózní, ale vyhrál jsem ho, což mě nakoplo. Poté to už bylo v pohodě.“

Kvarteto tuzemských hráčů doplnil Petr Michnev, jehož soupeřem byl Laslo Urrutia Fuentes z Chile. Zápas dospěl až do třetí sady, kde český tenista prohrával už 0:3. Poté ale dokázal zápas fantasticky otočit, neboť získal hned 6 gemů v řadě! Po výsledku 6:3, 3:6, 6:3 tak postoupil do semifinále. Po zápase se přesto sám na sebe zlobil, že neměl pevné nervy a zbytečně se vztekal. Michnev se ukáže i v semifinále debla, kde nastoupí hned šest hráčů z České republiky! 

„Jak se mi to podařilo otočit, to sám nevím. Soupeř mi trošku pomohl, dělal nějaké chyby. Já jsem už neměl co ztratit, tak jsem hrál vabank,“ hodnotil Michnev naštvaně, i když zvítězil. Michnev v první sadě vedl 5:0, poté ale Chilan snížil na 5:3, což Petr popsal: „Klasicky jsem si myslel, že se to vyhraje samo, ale nevyhrálo. On pak začal hrát ještě lépe.“

Čtvrfinále dvouhry

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1) – FILIP DOLEŽEL (WC) 6:4, 6:1

Laslo Urrutia Fuentes (CHI) – PETR MICHNEV (4) 3:6, 6:3, 3:6

David Pichler (AUT) – PAVEL NEJEDLÝ (WC) 2:6, 1:6

Cristobal Saavedra-Corvalan (CHI) – Julian Onken (GER) 4:6, 1:6

Semifinále čtyřhry

ROMAN JEBAVÝ, LIBOR SALABA (1) – DOMINIK KELLOVSKÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK (4) 6:7, 4:6

FILIP DOLEŽEL, PETR MICHNEV (3) – Danylo Kaleničenko (UKR), David Pichler (AUT) (2) 6:3, 3:6, 6:10

„Zápas hodnotíme určitě pozitivně, i když byl obtížný kvůli počasí. Měli jsme mírně více štěstí, že jsme urvali první set, který dost možná rozhodl,“ shodla se postupující dvojice. Dominik Kellovský poté dodal na adresu Romana Jebavého: „Pro mě to je určitě cenný skalp, protože jsem poprvé porazil Romana Jebavého, kterého velmi uznávám jako deblového specialistu.“

 

13.7. Futures v Brně: Čtyři čeští tenisté prošli přes síto druhého kola a objeví se ve čtvrtfinále

12.7. Futures v Brně: Účast ve druhém kole si zajistili Šafránek, Kopřiva, Doležel a Vocel

11.7. Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů