Kokainový hříšník se pokusí restartovat kariéru. Trest mu vyprší za měsíc

- Jan Vojkůvka

Svou kariéru měl britský tenista Dan Evans nastartovanou více než dobře. V roce 2015 pomohl Britům k zisku Davis Cupu a o rok později se mu začalo nebývale dařit. Formu si přenesl i na začátek další sezony, jenže kvůli užití kokainu obdržel roční suspendaci. Ta vyprší ke konci dubna a Evans už plánuje svůj návrat.

„Udělal jsem chybu a musím čelit následkům,“ řekl minulý rok v srpnu Evans, kterému bylo oznámeno, že během dubnového turnaje v Barceloně byl pozitivně testován na kokain. Svůj prohřešek se ani nesnažil zakrývat. „Je velmi důležité, abyste věděli, že látka byla užita mimo turnajové dění. Její podání kontextově vůbec nesouvisí s tenisem,“ podotkl tehdy.

Brit naposledy hrál právě v srpnu na challengeru v Surbitonu, jeho postup do čtvrtfinále však byl anulován, stejně jako ostatní výsledky od pozitivního testu. Na verdikt Mezinárodní tenisové federace čekal až do začátku října, kdy se dozvěděl, že obdržel zpětně roční zákaz hraní.

Jeho trest tak vyprší 23. dubna a Evans už nyní plánuje, jak se vrátí na kurt o pár dní později při domácím challengeru v Glasgow, kde pořadatelé doufají i v comeback Andyho Murrayho.

Problémem pro Evanse však je, že pro nastoupení v hlavní soutěži nebo kvalifikaci potřebuje divokou kartu. V průběhu svého trestu totiž klesl až na 800. místo světa. A britská tenisová asociace (LTA) zatím s udělením vstupenky do svého turnaje váhá. V oficiálním prohlášení naopak zmínila, že Evans musí prokázat, že se ze svého trestu poučil.

Pokud se mu to podaří a tenisové činovníky přesvědčí, mohl by si tím otevřít možnost zisku divoké karty i na další britské turnaje v Queens, Eastbourne či Wimbledonu. V opačném případě bude muset začínat prakticky od nuly na turnajích futures.