Řeč čísel: Federerova největší slabina se projevila v Indian Wells i Miami

- Jan Vojkůvka

Roger Federer je jedním z nejlepších tenistů historie. Ani on však není stroj a prakticky po celou svou kariéru se nedokáže vypořádat s jednou z nejvíce vypjatých situací, která může při tenise nastat. Když zápas dojde do tiebreaku rozhodujícího setu, existuje 56% šance, že Federer zápas prohraje.

Pouhých 56 procent? Z hlediska sportovních úspěchů se to číslo může zdát jako malé, ostatně když spolu hrají dva hráči, na začátku jsou, bez přihlédnutí k papírovým předpokladům, šance „padesát na padesát“. Bavíme se ovšem o šestatřicetiletém superfavoritovi Federerovi, který vyhrál 81,4 % zápasů během kariéry.

Pokud se vrátíme na začátek, bez přihlédnutí k tomu proti komu hraje a na jakém povrchu hraje, šance, že Federer prohraje svůj zápas je zhruba 20%. Z tohoto hlediska je 56% při rozhodujícím tiebreaku už relativně vysoké číslo.

Fenomenální tenista od roku 2008 prohrál z 25 rozhodujících tiebreaků hned 14. Jednoduchou matematikou se dostaneme k 56% pravděpodobnosti z trendu posledních deseti let, že Federer rozhodující tiebreak nezvládne.

Pokud zajdeme v této statistice ještě dál a podíváme se na Federerových 147 finálových zápasů, celkem devětkrát se musel hrát rozhodující tiebreak. A pouze v roce 2006 dokázal Federer porazit Chorvata Ivana Ljubičiče, svého současného trenéra. Dalších osm finálových rozhodujících tiebreaků prohrál. Z hlediska celé kariéry vyhrál 27 rozhodujících tiebreaků a 29 jich prohrál.

A tato slabina, která je jednou z mála, jež Federer má, se projevila i v Indian Wells a v Miami. Na amerických turnajích napřed prohrál finále s Juanem Martinem Del Potrem ve finále IW 2:7 v rozhodujícím tiebreaku. V sobotu pak vypadl ve druhém kole v Miami v utkání s Thanasi Kokkinakisem po porážce 4:7 v tiebreaku třetí sady.

Ačkoliv Federer vyhrál během kariéry více než 1100 zápasů, rozhodující zkrácené hry jsou jeho achillovou patou.