Federer se po senzační porážce rozhodl. Jak to bude s antukou?

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista po prohře ve finále v Indian Wells zažil velké zklamání i na turnaji Masters v Miami, kde senzačně vypadl už ve druhém kole. Dvě porážky v řadě přiměly světovou jedničku ke konečnému rozhodnutí o antukové části sezony. Stejně jako v minulé sezoně ale fanoušky tenisu na červeném povrchu nepotěšil.

„Rozhodl jsem, že během antukové sezony hrát nebudu,“ prohlásil šestatřicetiletý tenista jen chvíli po senzační porážce s Thanasim Kokkinakisem, až 175. hráčem světa. Federerovi v utkání nepomohlo ani vedení po prvním setu a poprvé od roku 2014 si připsal na konto dvě prohry v řadě, když mladému Australanovi podlehl 6:3, 3:6 a 6:7(4).

„Minulý týden jsem také nehrál nijak skvěle,“ pokračoval Federer. „Budu mít teď nějaký čas, abych to vyřešil,“ řekl k plánované přestávce a snaze zapracovat na své hře, která ho v posledních dvou zápasech nepotěšila. V čem přesně viděl své slabiny, na kterých chce před začátkem travnaté části sezony, jež začne v červnu po French Open, pracovat však neuvedl.

Ke stejnému rozhodnutí Federer dospěl i v minulé sezoně, kdy po zisku titulů v Indian Wells a Miami „nastoupil“ k téměř tříměsíční přestávce. Tehdy se mu podařilo po návratu získat další titul z oblíbeného Wimbledonu a své kroky si vychvaloval. V podobný výsledek doufá i letos.

„Je snazší zůstat hrát jen na dvou površích než na třech,“ upozornil. „A já chci hrát ještě hodně dlouho,“ dodal s tím, že vynechání antukové sezony mu pomáhá také k prodloužení jeho tenisového života.

Radost z jeho rozhodnutí však nemají zejména jeho fanoušci z Itálie, Španělska či Francie, kde se v následujících měsících budou konat velké antukové turnaje. Federer však v pokročilém věku musí stále více hledět na potřeby svého těla. A to po náročných betonových turnajích z první třetiny sezony potřebuje odpočinek.