Odplata za loňský rok dokonána. Berdych nedal Nišiokovi šanci

- Tomáš Macák

Loni se stal nečekanou překážkou, na které Tomáš Berdych ukončil své tažení turnajem v kalifornské poušti. I jako odveta za loňský nezdar v Indian Wells se dalo považovat úvodní vystoupení českého tenisty v Miami, v němž ho čekal právě Japonec Nišioka. Berdych se pomstil velmi svižně - za 78 minut vyhrál 6:1 a 6:4.

Zaváhat tentokrát, jednalo by se o ještě větší průšvih než loni v Kalifornii. Tomáše Berdycha čekalo teprve úvodní vystoupení na masters v Miami. Po více než roce mu v cestě opět stál Jošihito Nišioka, který ho v minulé sezóně, jakožto 70. hráč žebříčku, poslal z Indian Wells domů.

Japonec se ale zanedlouho zranil a v roce 2017 si už na okruhu ATP nezahrál. Teď tak Nišiokovi patří až 374. místo, a i proto byla pro Berdycha naprostá povinnost na úvod akce na Floridě zvítězit.

Vstříc napravení nezdaru ze vzájemného střetnutí vyrazil rodák z Valašského Meziříčí hned od úvodu. Na kurtu dominoval a první sadu získal 6:1. Ta druhá sice nebyla tak jednoznačná, ovšem, co je důležté, byla opět vítěžná. Konkrétně 6:4. V celém zápase nepovolil Berdych soupeři jediný brejkbol. 

Dvaatřicetiletý tenista se uklidnil především ve čtvrtém gemu úvodního setu, kdy poprvé sebral svému soupeři podání. Další brejk přidal hned při další příležitosti, a jelikož si sám bez problémů servis udržel, vyhrál hladce první set za 28 minut.

Žádné drama ani na chvíli nepřipustil stejně tak ve druhé sadě. Dvaadvacetiletého Nišioku oloupil o podání ve třetí hře a cestičku k postupu v Miami mezi nejlepších 32 tenistů měl umetenou. Druhý brejk sice Berdych nepřidal, ačkoliv k němu, a zároveň k celkovému vítězství v zápase, byl v gemu trvajícím přes třináct minut třikrát velmi blízko. Nicméně to ho vůbec trápit nemuselo. Další z mečbolů využil při vlastním podání a vyhrál 6:4. 

Bilanci ve vzájemných zápasech tak strhl na svoji stranu. Kromě zmíněného loňského propadáku v Indian Wells se Berdych s Nišiokou střetli ještě v roce 2015 na Roland Garros, kde český vítěz 13 titulů nedal Japoncovi šanci a vyhrál 3:0.

Berdycha čeká v dalším kole Francis Tiafoe, který ve třech setech přehrál britské překvapení z Australian Open Kyla Edmunda.